Foto gemaakt door Tomas Castelazo - Nu ook de voorjaarsregens uitblijven, bereidt het Iberisch schiereiland zich op een hete zomer voor. In sommige delen van Spanje zijn er nu al watertekorten.
Foto gemaakt door Tomas CastelazoNu ook de voorjaarsregens uitblijven, bereidt het Iberisch schiereiland zich op een hete zomer voor. In sommige delen van Spanje zijn er nu al watertekorten.
Nu

Voorjaarsregens Spanje blijven uit, droogte wordt zeer nijpend

‘En avril, lluvias míl’, zeggen ze in Spanje. In april duizend regens. Zo hoort het wel te zijn, maar dit jaar wil het allemaal niet lukken. De maand maart was al veel te droog en ook de komende weken lijkt geen regen onderweg naar het Iberisch schiereiland. De droogte neemt in delen van Spanje dan ook steeds dramatischere vormen aan.

De eerste bosbranden waren er de afgelopen weken aan, waaronder een langdurige brand in het oosten van Spanje. Een heel dorp moest er vanwege de vlammen al worden geëvacueerd. De stuwmeren staan regionaal erg laag, bijvoorbeeld in delen van Catalonië, Murcia, Andalusië en Extremadura. In de provincies Córdoba (Andalusië) en Badajoz (Extremadura) duurt de droogte nu al sinds de periode van 2014/2015. Nooit eerder in de waarnemingsreeks was het in beide gebieden zo lang zo droog. Meerdere skigebieden in de Pyreneeën hebben hun deuren wegens sneeuwgebrek dit jaar vervroegd moeten sluiten. In de 3400 meter hoge Sierra Nevada in het zuiden zitten ze daar nu ook al tegenaan, terwijl het skiseizoen daar in nattere jaren tot in mei kan worden doorgezet.

De winter viel nog mee

Het is dat er de afgelopen winter in december en januari op veel plaatsen nog redelijk wat regen is gevallen, anders was de situatie nóg ernstiger geweest. Ondertussen hielden de Spanjaarden, ondanks de droogte die nu meerdere jaren aanhoudt, hoop. Normaal valt in het voorjaar nog heel wat, het spreekwoord is er tenslotte niet voor niets. Maar dit jaar zit alles tegen. Het hogedrukgebied bij de Azoren is een voortdurende sta-in-de-weg voor storingen die vanuit het noordwesten dichterbij proberen te komen. Alleen Galicië in het noordwesten en het uiterste noorden van Spanje aan de Golf van Biskaje krijgen er iets van mee. Voor de rest van Spanje zit regen er niet in en wordt het droger en droger.

De eerste effecten op het weer zijn er meteen ook al. Vooral in de zuidoostelijke helft is het de afgelopen weken al meerdere malen 30 graden of warmer geworden, ook voor Spaanse begrippen extreem vroeg in het jaar. Aan de zogenoemde ‘regel van 30’ werd dan ook al af en toe voldaan. De regel van 30 is een in Spanje veel gebruikte maat, aan de hand waarvan je het gevaar voor bosbranden kunt vaststellen. Komt de temperatuur boven 30 graden uit, ligt de luchtvochtigheid daarbij beneden 30 procent en waait de wind met windvlagen van meer dan 30 kilometer per uur, dan is het bosbrandgevaar levensgroot. En dat bleek ook meteen, want de eerste natuurbranden zijn inmiddels dus achter de rug.

Voorjaarsregens lijken uit te blijven

Intussen zinkt de Spanjaarden de moed met betrekking tot de spreekwoordelijke voorjaarsregens steeds meer in de schoenen. Een korte blik op de weerkaarten voor de komende weken leert dat niets erop wijst dat het alsnog gaat regenen. Wel stijgen de temperaturen, rijgen zonnige dagen zich aaneen en rijst de verdamping alweer de pan uit. Meer en meer wordt nu al duidelijk dat het Iberische schiereiland een hete zomer tegemoet gaat, met grote problemen als gevolg van droogte, natuurbranden, hoge temperaturen en watertekorten. Want in de zomermaanden komen de regens zeker niet.

Reinout van den BornChef Redactie