Vorstbevingen in de VS: kleine aardbevingen door extreem koud weer
Kleine aardbevingen veroorzaakt door extreem koud weer: in Noord-Amerika kan het. Door de extreme kou in onder andere de staat Maine in de VS kwam het tot een bijzonder fenomeen: vorstbevingen. De zogenaamde 'frost quakes' wat ook bekend staat als 'cryoseism' (in het Nederlands: cryoseismiek) werden veroorzaakt door het bevriezen van vocht in de bodem. Ook zorgde de vorst voor krakende en zelfs barstende bomen.We schreven gisteren al over de extreme kou in Noord-Amerika. Temperaturen daalden op uitgebreide schaal tot onder -30°C. De gevoelstemperatuur lag door de harde wind nog een stuk lager. Op de berg Mount Washington kwam het zelfs tot de laagste gevoelstemperatuur ooit gemeten: -78°C. En deze kou ging dus - letterlijk - niet zonder slag of stoot.
Knallen en kleine bevingen door scheuren in de grond
Door inwoners van de staat Maine werden meerdere meldingen van vorstbevingen gemaakt, zo meldde de Washingtonpost. Deze bevingen kunnen werkelijk zorgen voor het (licht) schudden van het oppervlak. Vaker blijft het slechts bij een knal.
De bevingen worden veroorzaakt door het zeer koude weer. Door de extreem lage temperaturen bevriest water in de grond. Het bevriezende water (ijs) zet zich uit, waardoor er scheuren ontstaan in de bodem en zelfs het grondgesteente. Deze scheuren zijn dan merkbaar als een knal of beving.
In de tweet hieronder staat een video. Als je het geluid aanzet kan je een knal horen. De knal kwam wel uit de omgeving van een moeras, dus het kan ook bovengronds bevriezend water zijn dat de knal veroorzaakt. Verder zie je Arctische zeerook: door de koude lucht verdampt en condenseert water boven de stromende rivier.
Krakende en barstende bomen
Naast vorstbevingen, veroorzaakte de vorst ook krakende bomen. Het extreem koude weer heeft tot gevolg dat de sappen in de boom kunnen bevriezen, wat leidt tot barstjes in de stam. Soms kan dat zelfs zo heftig zijn dat de boom barst. De Washingtonpost schreef dat er meerdere meldingen van exploderende bomen zijn gedaan.
Zeldzaamheid
Vorstbevingen zijn behoorlijk zeldzaam. Als ze voorkomen gebeurt dat vooral in Noord-Amerika. Bij ons komen vorstbevingen niet voor. Ten eerste ligt het grondgesteente te diep (in Nederland is de bodem boven het gesteente vrij dik), en ten tweede zijn zulke extreme overgangen naar koud weer niet mogelijk in ons klimaat.