Wintersport: over de hele linie een flinke verbetering
Na de dramatische start van het wintersportseizoen, ziet het er nu allemaal geleidelijk beter uit. Aan beide kanten van de Alpen heeft het de laatste tijd gesneeuwd en wordt de komende tijd nog meer verse sneeuw verwacht. Het beste komen de westelijke en noordwestelijke delen van de Alpen in Frankrijk en Zwitserland eraf. Maar ook de bergen in Oostenrijk en de Dolomieten doen mee. Het noordwesten van Italië krijgt bijna niks.Op dit moment hebben we boven de noordelijke helft van het Europese continent nog een westcirculatie met een opeenvolging van fronten. In de Alpen wisselen episodes met een stijgende vorstgrens en een dalende vorstgrens elkaar af. Als er fronten passeren, valt er sneeuw, vooral in de Franse en in de Zwitserse Alpen, en in de dalen ook weleens regen. Omdat noordföhn en zuidföhn elkaar afwisselen, schommelen de temperaturen nogal. Doordat de wind ook van tijd tot tijd vanuit het zuiden tegen de Alpen aan drukt, valt de sneeuw niet alleen aan de west- en noordzijde, maar van tijd tot tijd ook in de Dolomieten. Alleen het noordwesten van Italië komt er steeds wat zuinigjes vanaf.
Koufront
Vrijdag al drukt een koufront tegen de noordkant van de Alpen aan en valt vooral in de Franse en de Zwitserse Alpen hier en daar tot 15 centimeter sneeuw. In Oostenrijk is het op de best bedeelde plaatsen tussen 5 en 10 centimeter, in het oosten nog minder.
Zaterdag en zondag komt eerst een zuidföhn op gang en stijgt de vorstgrens aan de noordkant van de Alpen tot rond of zelfs iets boven 2000 meter. Zaterdag is het daarbij droog, zondag brengen de uitlopers van een warmtefront in de vroege ochtend in de hogere gebieden al een klein beetje sneeuw, in de lagere delen ook wat regen. Interessanter wordt het later in de ochtend en in de middag als in Frankrijk en Zwitserland een actief koufront binnentrekt. Het gaat daar dan hard sneeuwen en er komt in een paar uur tijd tussen 15 en 25 centimeter bij. Later in de middag begint het ook aan de noordkant in Oostenrijk te sneeuwen, maar daar zijn de hoeveelheden minder groot.
Dolomieten
In de avond en in de nacht naar maandag vormt zich aan de zuidkant van de Alpen een lagedrukgebied dat ook in de Dolomieten nog wat sneeuw brengt. Het meeste valt later op maandag in de Julische en Dinarische Alpen. Daar kunnen de hoeveelheden wel tot een halve of een hele meter oplopen. Het koufront wordt gevolgd door koudere lucht die zich in de Alpen vervolgens langere tijd weet te handhaven. Het weer ziet er de komende week dan ook winters uit, met tot in de dalen vorst. Tot en met donderdag blijft het daarbij met tussenpozen af en toe sneeuwen, aan beide zijden van de hoofdkam. Hoewel echt grote hoeveelheden niet op de rol staan, verbeteren de condities toch steeds iets.
Door het kouder worden van de bovenlucht is er ook voor de middelgebergten dichterbij huis eindelijk weer eens wat perspectief. Vooral na zondag zijn de temperaturen dermate laag dat eventuele neerslag dan heel goed in de vorm van sneeuw kan vallen. Grote hoeveelheden worden evenwel niet meteen verwacht, dus zal ook de hulp van sneeuwkanonnen nodig zijn om de pistes weer open te krijgen. Maar ook dat moet kunnen lukken, vooral omdat het in de nachten enkele graden lijkt te gaan vriezen. Er komt verbetering aan, dus.
Pyreneeën
Een andere plek waar veel sneeuw valt, is aan de noordkant van de Pyreneeën, maar eigenlijk ook in alle andere gebergten in het noorden van Spanje. Daar stuwt een sterke noordwestelijke wind vanaf maandag tot en met donderdag koude en vochtige lucht tegen de bergen omhoog. Er kan tussen 50 en 150 centimeter vallen, afhankelijk van de hoogte van het wintersportgebied. Zelfs de Sierra Nevada in het zuiden van Spanje profiteert er uiteindelijk wat van mee. En zo zien het over de hele linie allemaal flink verbeteren.