Wintersport: vooral aan de noordzijde van de Alpen verse sneeuw
Het wintersportseizoen loopt op zijn einde, maar ook de komende week worden de sneeuwvoorraden en vooral de westelijke en de noordelijke kant van de Alpenhoofdkam opnieuw behoorlijk aangevuld, vooral op een wat grotere hoogte van vaak boven 1500 meter. Soms ligt de sneeuwgrens ook lager. Met een beetje geluk kan er volgende week dinsdag aan de zuidkant in Noord-Italië eindelijk ook verse sneeuw vallen.Boven Europa ligt al een tijdje een markante overgangszone tussen koude lucht in het noorden en veel warmere in het zuiden. Door die overgangszone trekt de ene na de andere storing naar het oosten, die aan zijn zuidzijde warme lucht en gebieden met regen (en soms ook onweer) met zich meebrengt en aan zijn noordzijde sneeuw. De Alpen zitten niet zelden aan de warme kant. Maar net op het moment dat een paar actieve storingen de komende dagen in de Alpen doorkomen, is de aangevoerde lucht tijdelijk iets kouder.
Vanaf vrijdag neerslag
In Frankrijk en Zwitserland begint de neerslag vrijdag al. Dat gebeurt vanaf een hoogte van 1300 tot 1500 meter, in het zuiden van de Franse Alpen mogelijk nog iets hoger. Vooral in de nacht naar zaterdag sneeuwt het een tijdje flink door. Daarbij gaat de sneeuwgrens na verloop van tijd ook een tijdje nog verder omlaag.
De sneeuwzone strekt zich tot over de Alpennoordzijde in Oostenrijk uit, al zijn de berekende hoeveelheden daar minder groot. Zaterdag overdag houdt de sneeuwval in de Franse Alpen aan, om zich later op zaterdag en zondag opnieuw naar het oosten uit te breiden. Maar dat gebeurt in Zwitserland en Oostenrijk wel in verbrokkelde vorm. In totaal kan op de hoogste pistes in Frankrijk tot wel een meter aan verse sneeuw vallen, verder naar het oosten loopt dat terug tot tussen 20 en 30 centimeter in het westen van Oostenrijk.
Voor de zuidkant van de Alpen is dinsdag een interessante dag. Aan de oostflank van een lagedrukgebied, dat bij de zuidkust van Frankrijk ontstaat, komt even een zuidstau op gang die dinsdag in de bergen in het noorden van Italië voor het eerst sinds half januari weer sneeuw van betekenis kan brengen, vanaf een hoogte van ongeveer 1500 meter. Een einde aan de tekorten maakt die sneeuwval niet, maar alle beetjes helpen.
Dichterbij huis
Dichterbij huis gedragen de temperaturen in de Ardennen, de Eifel en het Sauerland zich als een jojo. Vrijdag is het zeer zacht met regen, in de nacht naar zaterdag keert de koude lucht even terug en sneeuwt het ook nog een tijdje. Daarna is het in het weekend koud, alvorens maandag en dinsdag weer een nieuwe golf met zeer zachte lucht overkomt. Halverwege volgende week komt opnieuw koudere lucht binnen, maar tegen het weekeinde zouden de temperaturen wederom flink kunnen oplopen.
Hetzelfde beeld zien we in de middelgebergten in Frankrijk, Zwitserland en het zuiden en zuidoosten van Duitsland. Vaak is het er te zacht voor sneeuw, en de regenbrengers kunnen in totaal flink wat millimeters achterlaten.
Pyreneeën en Sierra Nevada
In de Pyreneeën is het in het weekend eerst te warm voor sneeuw. Tot op grote hoogte kan op de pistes dan regen vallen, vooral aan de noordzijde van de hoofdkam. Maandag en dinsdag gaat het nulgradenniveau wat omlaag en kan het ook weer sneeuwen. De rest van volgende week lijkt overwegend droog met geregeld zon te verlopen. In het zuiden van Spanje, in de Sierra Nevada ligt de komende tijd een hogedrukgebied. Daar komen meerdere golven met zeer warme lucht vanuit Afrika over en gaan de temperaturen tot op de hoogste pistes meerdere malen tot ver boven nul omhoog. Verder schijnt de zon er vaak.