Foto gemaakt door Pexels via Pixabay
Foto gemaakt door Pexels via Pixabay
Nu

WK voetbal wordt een flipperkast van klimaten

Het zal je vast niet ontgaan zijn: het WK voetbal is begonnen. De oranjeleeuwinnen zijn afgereisd naar de andere kant van de wereld; in gastlanden Australië en Nieuw-Zeeland is het nu hartje winter. Wat kunnen ze voor weersomstandigheden verwachten de komende tijd? Dat is nog niet zo eenvoudig gezegd.

Het WK wordt gespeeld in negen steden. Vier in Nieuw-Zeeland, en vijf in Australië, waaronder de finale die in Sydney gespeeld wordt. Vrijwel alle grote steden van de twee landen organiseren dus mee. Op z’n zachtst gezegd, is alleen al Australië nogal een groot land. De afstanden zijn verbluffend. Ook de afstanden tussen speelsteden zijn gigantisch. Zo liggen Perth (in West-Australië) en Auckland (Nieuw-Zeeland) al zo’n 5300 kilometer van elkaar vandaan. Ter vergelijking: dat is zo’n beetje de afstand tussen Amsterdam en Montreal, Canada. Op de kaart lijkt Nieuw-Zeeland zo een bescheiden eilandje voor de Australische kust. Maar met een lengte van grofweg 1200 kilometer, zou je er de lijn van Utrecht naar Barcelona er volledig mee kunnen bekleden. Daarbij komt ook nog dat de hele ' WK-zone' maar liefst 4 verschillende tijdzones beslaat.

Met dat in je achterhoofd, kun je je voorstellen dat het WK ook in zeer verschillende gebieden zal plaatsvinden. In Nieuw-Zeeland heb je bergen, in Australië heb je bijna alles, van woestijn tot tropisch regenwoud. Heel veel verschillende klimaten dus. Niet al die klimaten zijn even goed leefbaar voor mensen, laat staan voor voetbalwedstrijden, en het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste Australische grote steden aan de randen van het land liggen, waar het veelal wat gematigder is.

Klimaatzones

Desalniettemin hebben kennen ook de speelsteden allerlei verschillende klimaatzones, volgens de klimaatindeling van Köppen. Zo hebben we een speelstad in een warm mediterraan klimaat (Perth), Brisbane ligt in een gebied met een vochtig subtropisch klimaat. Sydney en Melbourne kun je scharen onder het gematigd oceanisch klimaat, Adelaide heeft een gematigd mediterraan klimaat. Dan hebben we Nieuw-Zeeland nog, waar heel globaal gezegd ook een mild zeeklimaat heerst. Maar ook hier zijn de verschillen tussen het Noordereiland (drie speelsteden) en het Zuidereiland (een speelstad) soms groot.

Verschillende winters

Omdat beide landen op het zuidelijk halfrond liggen, is het er op dit moment winter. Maar ook dat betekent in verschillende klimaten verschillende dingen. In het subtropische Brisbane bijvoorbeeld, heb je eigenlijk niet de vier seizoenen zoals wij die kennen. Warm is het er eigenlijk altijd, en de variatie zit vooral in de natte en droge periodes in het jaar. In steden als Sydney en Melbourne is de winter vergelijkbaar met de Spaanse winters. In Nieuw-Zeeland heb je berggebieden die je kunt vergelijken met de Alpen, inclusief sneeuw, maar in een stad als Auckland wordt het over het algemeen niet echt bar koud.

Eerste wedstrijd: kletsnat?

Goed, nu weten we dus nog steeds niets. Voor een betere verwachting moeten we dus echt helemaal inzoomen op de speelschema’s. Het Nederlands elftal speelt komende zondag de eerste wedstrijd, tegen Portugal, in het Nieuw-Zeelandse Dunedin op het Zuidereiland. Daar vallen ze niet bepaald met hun neus in de boter, want daar lijkt komend weekend net een flinke storing langs te komen. Die zorgt voor een pak sneeuw in de berggebieden, en in de stad Dunedin, die een stuk lager ligt, voor regen. Flink wat ook. De zondag lijkt het wat minder nat te zijn dan de zaterdag, maar droog ziet het er in elk geval niet uit. En die temperatuur: maximaal een graad of 9. Dat is toch wat anders dan de 16 graden waarin ze nu in trainen, met vaak een zonnetje erbij.

Heen en weer

De tweede wedstrijd is vier dagen later, dan in Wellington, 600 kilometer verderop. Op 1 augustus spelen ze vervolgens weer in Dunedin. Mochten de leeuwinnen dan de achtste finales bereiken, kunnen ze vertrekken naar Australië, want die spelen ze in Melbourne of Sydney. Precies, in die mediterrane winter, waar het zonnig en een graad of 18 is. Dan gaat het voor de eventuele kwartfinales weer terug naar Nieuw-Zeeland; terug naar Wellington, of naar Auckland, afhankelijk van het resultaat. Halen ze de halve finale, dan spelen ze die in Auckland.

Nog een klimaatje

Stel dat ze de finale bereiken, kunnen ze vervolgens wéér de oversteek naar Australië maken, want de WK-finale wordt zoals gezegd gespeeld in Sydney. Maar mochten de leeuwinnen de halve finale verliezen, kunnen ze nog weer een extra klimaatje meepakken, want dan moeten ze om de derde plek spelen in – jawel – Brisbane. En daar kan het zomaar weer 25 graden zijn. Het is dus niet alleen een krankzinnige logistieke operatie om dit hele toernooi uit te spelen, maar op deze manier wordt het WK ook nog eens een gestuiter tussen klimaten. Pff. Volgende keer gewoon bij ons?

Dorien BouwmanMediameteoroloog