Wolk fytoplankton in de oceaan ten zuiden van Ierland
Als het helder is en de zon schijnt, zijn vanuit de ruimte soms bijzondere dingen te zien. Zoals een wolk fytoplankton, in de Atlantische Oceaan ten zuiden van Ierland. Het is de blauwe plek in het water, op de satellietfoto duidelijk te zien.Fytoplankton is een microscopisch klein plantje dat in zee groeit en de zon nodig heeft voor zijn energievoorziening. Het neemt uit de atmosfeer CO2 op en zet dat met behulp straling van de zon om in onder meer zuurstof.
Grootste producent van zuurstof
Het zuurstof komt vrij in de atmosfeer, het koolstof bindt zich aan het plantje en wordt, zodra het plantje dood is, meegenomen naar de diepzee, als het plantrestant afzinkt en op de zeebodem terechtkomt. Op deze manier is fytoplankton de grootste primaire producent van zuurstof op aarde en haalt veel CO2 uit de atmosfeer. Zoals bekend is CO2 één van de belangrijkste broeikasgassen.
In het voorjaar
Het fytoplankton ontstaat vaak in het voorjaar, als de zon sterk wordt en het zeewater warmer. De kleine plantjes drijven aan het zeeoppervlak en vermenigvuldigen zich snel. Totdat een wolk ontstaat, die ook vanuit de ruimte goed te zien is.
Voedsel
Behalve voor het klimaat, is fytoplankton ook van onschatbare waarde voor het mariene zeeleven. Het dient als voedsel voor het zoöplankton, dat op zijn beurt weer van levensbelang is voor diersoorten die hoger in de voedselketen staan. Op plaatsen waar zich in zee wolken van fytoplankton bevinden, kom je vaak een rijk zeeleven tegen.
Verzamelnaam
Fytoplankton is overigens een verzamelnaam voor vele soorten microscopische plantjes, die tot deze groep behoren. Om precies te kunnen zien met welke soort je te maken hebt, moet je zo’n wolk bemonsteren en dan verder onderzoek doen. Pas dan kom je erachter.