Foto gemaakt door Chris Biesheuvel - Gellicum - De zomer lijkt aan het einde met één of twee potentieel erg hete dagen afscheid te willen nemen. Vooral volgende week dinsdag moeten we in de gaten houden.
Foto gemaakt door Chris BiesheuvelGellicumDe zomer lijkt aan het einde met één of twee potentieel erg hete dagen afscheid te willen nemen. Vooral volgende week dinsdag moeten we in de gaten houden.
Nu

Zomer plant afscheid met 1 of 2 potentieel (erg) hete dagen

We zitten in de tweede helft van augustus en de zomer loopt op zijn einde. Zat de meeste warmte tot nu toe aan het begin, het lijkt erop dat de zomer van 2023 ook aan het einde met mogelijk twee opstoten van warmte afscheid wil nemen. De eerst valt waarschijnlijk op zaterdag, de tweede op dinsdag. Beide dagen kan het tropisch worden. En vooral de ontwikkelingen rond volgende week dinsdag zien er nu al spectaculair uit.

Met nog iets meer dan twee weken te gaan en op basis van de huidige verwachtingen lijkt de augustusmaand, die tot nu toe – door de koude start – nog duidelijk koeler dan normaal is verlopen, op een gemiddelde temperatuur van ongeveer 18,2 graden af te stevenen, ongeveer een halve graad boven de normale temperatuur van 17,8 graden. Dat zou goed zijn voor een twintigste plaats op de ranglijst van warmste augustusmaanden.

Zomer koerst op derde plaats af

De zomer staat tot nu toe met een gemiddelde van 18,5 graden op een temperatuur die ongeveer een graad hoger is dan gebruikelijk. Dat is goed voor een vierde plaats op de lijst van warmste zomers ooit. Op basis van de verwachtingen zoals die er nu bij liggen, zou het zomergemiddelde na de komende twee weken nog een tiende van een graad hoger kunnen uitpakken. Lukt dat inderdaad, dan koerst de zomer op een derde plaats in de lijst van warmste zomers in Nederland af. Dat is een fraaie prestatie, zeker als je bedenkt dat er ook een lange, koele en erg wisselvallige periode van meerdere weken in zat.

In die laatste loodjes, op weg naar een toppositie op de ranglijst van warmste zomers, spelen de twee, mogelijk zeer warme dagen in de komende week natuurlijk een grote rol. Beide keren zijn het hogedrukgebieden, die over ons land naar het noorden trekken, die warme lucht vanuit het zuiden de kans bieden om tot Nederland door te dringen. Eerst gebeurt dat op zaterdag, met een naar zuidoost tot zuid draaiende wind, daarna op dinsdag mogelijk weer. En vooral dinsdag is het nog de vraag hoe warm het daarbij kan worden.

Zaterdag potentieel ook wolken en onweer

Zaterdag lijkt niet echt een dag voor grote hitte. Want terwijl vanuit het zuiden potentieel zeer warme lucht het land binnenstroomt, ligt ook een storing in de buurt die eerst al wolkenvelden over het land stuurt en later, vooral in de oostelijke helft van het land, ook de veroorzaker van een paar fikse regen- of onweersbuien kan zijn. Beide fenomenen zullen een al te sterke oploop van de temperaturen denkelijk afremmen, en dan nog kan het in het oosten en zuidoosten van het land wel plaatselijk 30 graden worden. Verder is de luchtvochtigheid op vrijdag en zaterdag hoog. Het zal daardoor buiten de deur behoorlijk benauwd aanvoelen en het is niet het meest aangename type zomerweer.

Zondag is het dan even een fractie minder warm, als het volgende hogedrukgebied over Nederland naar het noorden trekt. Zodra dit systeem ten noordoosten van ons land terecht is gekomen, draait de wind opnieuw naar richtingen tussen zuid en oost en kan een volgende golf met zeer warme lucht ons land bereiken. Omdat we nu ver in de rijd vooruitkijken, is wat er op deze dag gebeurt natuurlijk nog erg onzeker. Dat moeten we steeds in ons achterhoofd houden als we deze dag bespreken. Dat wat het Europese model nu voor volgende week dinsdag laat zien, is op zijn zachtst gezegd wel indrukwekkend te noemen.

Hitte vanuit Zuid-Europa

De lucht, die dan mogelijk naar Nederland wordt geblazen, zou zomaar afgetapt kunnen zijn uit de hittepoel in Zuid-Europa, die daar deze zomer zo vaak een hoofdrol voor zich heeft opgeëist. Op een hoogte van 1500 meter worden later op dinsdag in het noorden temperaturen rond 18 graden, in het zuiden zelfs temperaturen van rond 24 graden berekend. Vooral in het zuiden zijn dit waarden die ruiken naar de absolute topdagen, die we in Nederland op hittegebied in het verleden hebben beleefd.

Zoals al aangegeven is er, zeker voor volgende week dinsdag, nog veel onzeker. Toch lijkt het erop dat dit een dag wordt die we goed in de gaten moeten houden. Komt de hiervoor beschreven constellatie voor volgende week dinsdag inderdaad op deze manier uit de bus, dan kan het erg warm worden, in het zuiden mogelijk ruim 35 graden. We mogen dan eigenlijk blij zijn dat er in de voorgaande weken zoveel regen is gevallen en dat de bodem op dit moment behoorlijk nat is. Want dat remt de temperaturen in dit geval nog wat.

Volgende week dinsdag in de gaten houden

Dus ja, de zomer lijkt duidelijk bezig om zijn aanstaande afscheid met nog één of twee zeer warme dagen van wat extra glans te voorzien. Voor een gedetailleerde verwachting is het nu vanwege de onzekerheid op de lange termijn nog te vroeg. Maar dat het goed is om de ontwikkelingen voor volgende week dinsdag in de gaten te houden, lijkt wel duidelijk.

Reinout van den BornChef Redactie