Zomer vol met noodweer: nu in de VS
De zomer op het noordelijk halfrond begint zo langzamerhand op een rampenfilm te lijken. Nu weer heeft een hevig buiencomplex enorme schade aangericht in de Verenigde Staten.Er vielen al twee doden, meer dan een miljoen huishoudens zit zonder stroom, talloze gebouwen zijn beschadigd en tientallen mensen zaten urenlang vast in hun auto. Ruim 8000 vluchten zijn vertraagd, zo’n 1600 werden gecanceld.
Het noodweer strekte zich uit van New York tot Mississippi. Een gigantisch systeem dus, dat ontzettend veel regen en onweer bracht, tornado’s, zeer zware windstoten en hagel ter grootte van een grapefruit. De ravage is op sommige plaatsen groot. Elektriciteitsmasten knapten als luciferhoutjes, daken werden van huizen getild en omvallende bomen vernielden gebouwen en auto’s. In Alabama overleed volgens lokale media een 28-jarige man die op een industrieel parkeerterrein werd getroffen door bliksem. In South Carolina stierf een 15-jarige jongen nadat een boom bovenop hem was gevallen.
Bijna elke dag vindt er wel ergens zo’n ramp plaats. Hitterecord na hitterecord, stortbuien zonder einde, aardverschuivingen, stormen, bosbranden, hagelstenen als tennisballen. Italië, Slovenië, Griekenland, Spanje, Peking, Argentinië, Arizona, en nu weer Scandinavië: dit zijn alleen nog maar de plekken waar in de afgelopen week een extreme weersituatie is voorgekomen.
De opwarming van het klimaat gaat niet alleen maar over hitte en droogte, maar over alle soorten extreem weer dat alleen maar extremer wordt. Je ziet de laatste tijd bijvoorbeeld dat op heel veel plekken in de wereld het zeewater veel warmer is dan normaal in deze tijd van het jaar. Zo’n ‘bak’ met warm water is normaalgesproken al dé voedingsbodem voor buien. Hoe warmer het wordt, hoe harder dat gaat, en hoe extremer de buien kunnen uitpakken.
Koud en warm
Elk soort weer ontstaat omdat verschillende dingen met elkaar in aanraking komen, zou je kunnen zeggen. Warme en koude lucht bijvoorbeeld. Hoe groter de verschillen, hoe extremer het weer. Nu is het zo dat het in het zuiden van de VS al een hele tijd extreem heet is, maar iets verder naar het noorden is het – net als bij ons – juist koeler dan normaal. Precies op die lijn heeft dit buiensysteem het meest huisgehouden. Dat is natuurlijk geen toeval. Hetzelfde principe zie je in Scandinavië, waar ook opvallend warme en vochtige lucht in aanraking komt met behoorlijk koude lucht. En: in beide gevallen vond het allemaal ook precies onder de straalstroom plaats, die de boel nog extra aanjaagt.
Warmste juli ooit gemeten
Er is de komende tijd nog veel meer potentie voor dit soort situaties. De afgelopen maand was namelijk wereldwijd de allerwarmste juli ooit gemeten, maakte de Europese klimaatdienst Copernicus onlangs bekend. Juli was bij ons dan toevallig koel en nat, in de rest van de wereld maakten hittegolven, droogte en bosbranden de dienst uit. Onder meer in Zuid-Europa werden temperaturen tot boven de 45 graden gemeten en in de Amerikaanse stad Phoenix kwam de temperatuur dertig dagen lang elke dag boven de 43 graden. "Maar ook in Zuid-Amerika en op Antarctica werden temperaturen gemeten die ver boven het gemiddelde lagen", meldt Copernicus.
Waar die extreme warmte op iets anders botst, zal het weer flink uit de hand kunnen lopen. Het buiencomplex in de VS trekt de komende dagen verder naar het noordoosten, en diept onderweg nog iets uit. Daardoor moet het zuidoosten van Canada zich ook op een grote hoeveelheid neerslag voorbereiden. De komende dagen kan er op grote schaal 100 tot 150 mm regen naar beneden komen.
Bronnen: ANP, CNN