Foto gemaakt door Aad Hogenboom -  Noordwijk aan Zee
Foto gemaakt door Aad Hogenboom Noordwijk aan Zee
Nu

Zwemmen in zee: goed idee of veel te koud?

Hoewel het komend weekend tropisch warm wordt, is de temperatuur van het water nog erg laag. Reddingsbrigade Nederland raadt daarom af om langere tijd te gaan zwemmen. "Pootje baden en een korte plons is geen probleem, maar om echt te gaan zwemmen is het water nog te koud", zegt een woordvoerder.

Komend weekend zijn we eindelijk de koude noordenwind kwijt op de stranden. Wekenlang waaide het uit het noorden tot noordoosten, daardoor kon vanuit Duitsland warme lucht over het binnenland stromen. De kustprovincies deden echter niet mee met de warmte en hebben nog steeds geen zomerse temperaturen gehad. De wind waaide in deze gebieden vanaf het water, vooral in een smalle strook van de westkust en in Groningen, Friesland, Noord-Holland en zeker de Wadden. Zo was het in het Limburgse Ell gisteren bijna 27 graden, terwijl Den Helder dit voorjaar niet hoger is gekomen dan 20,2 graden. Vlieland bleef steken op 19,1 graden en in Terschelling was het hooguit 18,5 graden. Daar komt vanaf dit weekend eindelijk verandering in.

Zeewater 13 graden

Doordat de wind uit het oosten gaat waaien, raken we met uitzondering van het Waddengebied de invloed van de Noordzee kwijt. Omdat de oostenwind matig blijft, komt het een groot deel van de dag nog niet tot een zeewind langs de westkust. Daardoor kan het zelfs op de stranden 30 of 31 graden worden! Alleen in het Waddengebied waait de wind over de Waddenzee en is het met 23 tot 29 wat minder warm.

Toch zal een frisse duik wel heel verkoelend zijn. Momenteel is de temperatuur van het zeewater een graad of 13, dat van binnenwateren niet veel warmer. En dat brengt volgens de Reddingsbrigade risico's met zich mee als je langere tijd in het water blijft. Zo is er kans op onderkoeling of kramp. "Als je gaat zwemmen en je in zee kramp krijgt, kan dat ervoor zorgen dat je niet meer kunt zwemmen en mogelijk zelfs onder water verdwijnt." Het advies is daarom om nooit alleen het water in te gaan of iemand aan de kant te vragen je in de gaten te houden. Ook is het belangrijk de waarschuwingsvlaggen in de gaten te houden.

Drukte

De Reddingsbrigade verwacht een paar drukke dagen. "Het is het eerste echte strandweekend dus veel mensen zullen het water opzoeken", zegt de woordvoerder. "In zo'n eerste weekend zien we ook altijd wat meer kinderen die hun ouders kwijt zijn. En daarnaast hebben we natuurlijk nog ons reguliere werk."

De temperatuur van het zeewater loopt door het warme weer de komende dagen langzaam op. Vanaf welke temperatuur het veilig is om langere tijd in het water te blijven, is volgens de woordvoerder lastig te zeggen. "Dat hangt af van je gesteldheid en je ervaring met zwemmen in koud water."

Als je niet van koud water houdt kun je beter zwemmen in de rivieren of plassen in het binnenland. Daar was het afgelopen weken minder koud en dit water warmt ook veel sneller op dan de Noordzee.

ANP / Weer.nl

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator