30-daagse: de zomer gaat eindelijk écht doorbreken
Na een lange periode van herfstachtig zomerweer werd er vorige week nog een goede poging ondernomen om de zomer door te laten breken. Een aantal dagen was het onvervalst zomerweer, met tropische temperaturen op meerdere dagen. Dat kwam met name door een positievere NAO-index, die ervoor zorgde dat het Azorenhoog regelmatig uitlopers boven Europa losliet. Dat zorgt voor wisselend weer. In de tussentijd is het weer wat afgezwakt, met regelmatig buien en her en der zelfs wateroverlast. Als we kijken naar de komende tijd, lijkt het erop dat de NAO-index nog wel even positief blijft (zelfs iets sterker) en het zomerweer algauw terugkeert naar de Lage Landen. De komende dertig dagen lijken dan ook sterk zomers gekleurd te zijn.Week 1: 29 juli t/m 4 augustus
Opnieuw bereikt een uitloper van het hogedrukgebied boven de Azoren het noorden van Europa. Het zit ingeklemd tussen twee lagedrukgebieden boven IJsland en het noordwesten van Rusland. Dat betekent bij ons ook weer een opstoot van warme lucht uit het zuiden. Het wordt dagelijks 25 tot 30 graden in de eerste helft van de week, met zonovergoten dagen, waarbij er weinig wind staat. Vanaf woensdag of donderdag is er een kleine omslag met kans op flinke regen- en onweersbuien. Daarbij blijft het wel nog steeds tegen de 25 graden, wat het geen herhaling van de huidige week maakt.
Week 2: 5 t/m 11 augustus
In de tweede week is het hogedrukgebied nog steeds aanwezig, maar lijkt naar het oosten van Europa te trekken. Dat laat net iets meer lagedrukinvloeden toe bij ons, maar door de zuidelijke winden lijkt het onverminderd warm te blijven: de temperaturen zouden dagelijks hoog in de twintigers moeten liggen, met af en toe een tropische dag ertussen. Door de lagere druk vallen er ook meer regen- en onweersbuien, maar overdag laat de zon zich vaak zien. Het vochtigere weertype laat het bovendien nog warmer aanvoelen.
Week 3: 12 t/m 18 augustus
Opnieuw verplaatst het hoog zich, ditmaal richting de Britse eilanden. Dat levert bij ons stabiel weer op, met weinig buien en veel zon. De wind waait uit het noordoosten, wat een kleine verlaging in de temperatuur geeft, maar ze nog steeds rond de 25 houdt – nog steeds echt zomerweer dus.
Week 4: 19 t/m 25 augustus
In de vierde week lijkt er weinig te veranderen ten opzichte van de week ervoor. Eventueel ligt de temperatuur rond de normaal (23-24 graden) door een iets noordelijkere wind maar aangezien de zon de hele dag aanwezig is, lijkt het nog steeds onvervalst zomer te blijven.
Week 5: 26 augustus t/m 1 september
Een voorzichtige blik op de vijfde week van deze verwachting brengt ons opnieuw een warmte-opstoot. Het hogedrukgebied lijkt zich boven het zuiden van Scandinavië te positioneren, waardoor de wind bij ons weer oostelijker wordt en de temperaturen weer tussen de 25 en 30 graden komen te liggen. Het is nog erg ver, maar het signaal lijkt duidelijk.
Samenvattend
Het lijkt er dus op dat de zomer nu definitief doorbreekt en we stabiel zomerweer krijgen. Nederland krijgt veel te maken met hogedrukinvloeden en dus zonnig en droog weer. Dat is een scherp, maar positief contrast met de eerste helft van de zomer, die met uitzondering van de laatste juniweek koel en nat verliep. Overigens lijkt vrijwel heel Europa hiervan te profiteren: bijzonder genoeg is het bijna óveral op het continent goed weer, met uitzondering van de Britse Eilanden. Hè hè, daar hebben we lang op gewacht.