Foto gemaakt door Altjo Wubbema - Jipsingboertange (Gr) - Zet juli het zomerweer voort?
Foto gemaakt door Altjo WubbemaJipsingboertange (Gr)Zet juli het zomerweer voort?
Nu

30-daagse: zet juli de zomer voort?

Het was de afgelopen tijd onvervalst zomerweer: na een junimaand met vaak benedennormale temperaturen, sloot hij af met een knaller. Op woensdag werd de eerste officiële tropische dag in De Bilt gemeten. Die viel zelfs nog iets aan de vroege kant, aangezien de eerste tropische dag gemiddeld rond 29 juli gemeten wordt. Inmiddels is het weer wat afgekoeld en vallen er ook geregeld buien. Gaat juli de zomer weer in ere herstellen? We nemen u mee in de verwachtingen voor de komende 30 dagen.

Week 1: 1 tot en met 7 juli

De komende week laat zich vooral nog van zijn frisse kant zien. Een lagedrukgebied vestigt zich op de Noordzee en bepaalt bij ons voor een groot deel het weerbeeld. Het wordt maandag nog een graad of 18, maar de rest van de week blijft de temperatuur rond de 16 graden steken, met een uitschieter naar beneden op woensdag, waar het op de meeste plekken niet boven de 15 (!) graden wordt. Daarbij vallen er elke dag ook meerdere buien. Ter vergelijking: normaal wordt het rond deze tijd van het jaar een graad of 23. Opnieuw een week waarin het doorbijten wordt dus; het lijkt eerder een voortzetting van de vaak herfstachtige juni. Voor de warmte moeten we echt naar diep in Oost-Europa kijken: voor de rest is het overal op het continent flink kouder dan normaal.

Week 2: 8 tot en met 14 juli

De daaropvolgende week brengt wat verbetering, in ieder geval wat temperaturen betreft. Terwijl hogedruk met moeite probeert Oost-Europa opnieuw te veroveren, lijkt het dagelijks iets warmer dan normaal te worden, wat betekent dat de temperatuur rond de 24 graden zal liggen. Doordat Noord-Europa nog steeds in de ban is van lage druk, zij het in afgezwakte vorm, blijft het bij ons nog geregeld regenen. Gelukkig zijn de buien in deze tijd van het jaar vaak van kortere duur en is de zon zo sterk dat ze snel door de wolken heen kan breken en voor een opklaring kan zorgen. Dat houdt wel in dat de warmte vaak benauwd kan aanvoelen. Interessant om hierbij op te merken is dat de drukverdeling zoals we die in de eerste twee juliweken op de weerkaarten zien opvallend in lijn zijn met onze zomerverwachting voor juli. Daarin voorspelden we lagedruk met name boven Scandinavië en iets bovennormale temperaturen.

Week 3 en 4: 15 tot en met 28 juli

De derde en vierde week van juli zien we weinig afwijkingen ten opzichte van normaal in de drukverdelingen of neerslag. De warmte lijkt vooral in Zuid- en Oost-Europa te blijven zitten, terwijl het bij ons rond gemiddeld blijft. Ook is het daar iets droger dan normaal, terwijl bij ons regelmatig buien blijven vallen, zeker in deze tijd van het jaar waarin de zeetemperaturen hoog liggen.

Al met al lijkt de drukverdeling inderdaad trekken te vertonen zoals we die verwacht hadden in de zomerverwachting: lagedruk boven het noorden van Europa, bij ons wisselvallig weer met een gemiddelde temperatuur of iets daarboven. Met name volgende week is daarin een uitzondering, want het wordt een aantal dagen flink koud. Als we door de zure appel heen gebeten hebben, lijkt de warmte weer enigszins terug te komen en zien we een klassiek Hollands zomerweertype. De natuur heeft vast niks te klagen.

DiederikRedactie Weer.nl