Nu

Code oranje wegens storm Conall

Het KNMI heeft voor zes provincies een code oranje afgekondigd vanwege storm Conall. De code oranje geldt vanwege zeer zware windstoten en het ontstaan van mogelijke gevaarlijke situaties. Het wordt een zware avondspits met hinder voor het verkeer.

Waar gaat het stormen?

De weerdiensten hebben een code oranje afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Flevoland, Groningen, Drenthe en Overijssel . Dit betekent dat er een verhoogd risico is op gevaarlijke weersomstandigheden, zoals heftige windstoten en zware regenval. Inwoners van deze provincies worden geadviseerd om alleen de weg op te gaan als het echt nodig is.

Hoogtepunt en stormkracht

Storm Conall piekt in de avond. Vanaf 18:00 uur neemt de wind aan de kust van Noord-Holland toe tot stormkracht (windkracht 9 of 10). Andere kusten kunnen een windkracht 8 tot 9 verwachten. Er komen windstoten voor van 60 tot 130 kilometer per uur, afhankelijk van de positie ten opzichte van de depressiekern. De kern trekt over het noordwesten van het land, waar dus ook de zwaarste windstoten zullen voorkomen. De wind is minder sterk richting het zuiden (windkracht 5 tot 6). In het oosten en zuidoosten worden windstoten van maximale 60 tot 70 km/h verwacht, maar in het westen en noordwesten kunnen deze snelheden wel 120 à 130 km/h bereiken.

Tijdens de storm bewegen enkele buien over het midden en noorden van het land. Eerder vandaag regende het met perioden ook al stevig in deze gebieden.

Gevolgen voor het verkeer

Met de komst van de avondspits verwachten verkeersdeskundigen problemen op de wegen. De ANWB adviseert automobilisten om rekening te houden met lange files en vertragingen. Openbaar vervoer kan ook hinder ondervinden door omgewaaide bomen of andere obstakels op de rails. Ook het vluchtverkeer ervaart hinder door de storm. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg 72 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd

Stormnamen en hun oorsprong

De naam 'Conall' is afkomstig van de lijst met stormnamen die elk jaar in samenwerking tussen verschillende weerdiensten wordt samengesteld. Voor het seizoen 2024-2025 is deze lijst met namen opgesteld door het KNMI gezamenlijk met de Britse Met Office en de Ierse Met Éireann. De naam Conall is door de Ierse weerdienst geïntroduceerd en is de derde stormnaam van dit seizoen. Eerder deze week raasde storm Bert al over de Britse Eilanden. Het systeem van gezamenlijke naamgeving zorgt ervoor dat waarschuwingen beter worden herkend en dat mensen sneller de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

Eva SandelowskyRedactie Weer.nl