Foto gemaakt door Foto Hissink - Bathmen - Dorpelingen van Bathmen klagen al jaren over de lawaai van de A1
Foto gemaakt door Foto HissinkBathmenDorpelingen van Bathmen klagen al jaren over de lawaai van de A1
Nu

De snelwegpuzzel: waar moet je wonen voor minder geluidshinder?

We hadden het thuis laatst over welke kant van de snelweg het meest gunstig is om te wonen. Het oneindige verkeer kan immers zorgen voor behoorlijk veel geluid. Met een steeds dichtbevolkter land, is het niet vreemd dat meer en meer woningen aan de rand van steden worden gebouwd. En wat ligt er dan vlakbij deze woningen? Juist, de snelweg. Afhankelijk van de windrichting hoor je het lawaai erg goed of misschien nauwelijks. In het gunstige geval dat je zelf de plek voor een nieuwe woning kan uitkiezen, welke kant van de snelweg zou jouw voorkeur hebben? Voor het antwoord op deze vraag zoeken we eerst uit welke windrichting in Nederland dominant is.

Overheersende windrichting

In Nederland krijgen we het vaakst te maken met wind vanuit een zuidelijke of westelijke richting. Zuidwestenwind overheerst en dat betekent in alle seizoenen relatief zachte en vochtige lucht. Wind uit het oosten of noorden komt minder vaak voor. Uiteindelijk bepaalt de ligging van lage- en hogedrukgebieden welke wind we in Nederland hebben. Deze drukgebieden verplaatsen zich steeds en daardoor draait de wind. Regelmatig voorkomende lagedrukgebieden die over het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië trekken, veroorzaken bij ons een dominante zuidwestenwind.

Het aantal dagen per jaar dat elke windrichting in De Bilt voorkwam. Bron: klimaatgek

Verdeling van de windrichting in de herfst en zomer in Nederland. Bron: KNMI

Trend in de windrichting

Alle windrichtingen zijn dus mogelijk en dat verschilt van jaar tot jaar. In De Bilt wordt vanaf 1904 dagelijks de gemiddelde windrichting bijgehouden. Uit deze statistiek blijkt dat de meeste windrichtingen geen duidelijke trend laten zien, behalve de zuidwestenwind die elk jaar toeneemt. In de periode 1904-2018 steeg deze van 76 naar 95 dagen per jaar, een toename van 25%. Het aandeel van noorderwind is daarentegen afgenomen.

Het percentuele voorkomen van elke windrichting per jaar. Vooral de zuidwestenwind laat een duidelijke trend zien. Bron: klimaatgek

Wind en temperatuur

Wind uit alle richtingen is aan het opwarmen: de temperatuur in ons land neemt toe doordat de aangevoerde lucht warmer is dan vroeger. Het waait ook vaker uit warme windrichtingen dan koude windrichtingen. In de zomer waait het nu vaker uit warme, oostelijke of zuidelijke richting en in de herfst neemt de zachte zuidwestelijke richting toe. Met klimaatmodellen is vastgesteld dat de windrichtingen in Nederland verschuiven door de opwarming van de aarde, maar het is erg model-afhankelijk hoeveel de wind verandert.

Terug naar de snelweg-kwestie

Het minste geluid van razende auto’s hoor je als de wind van jouw woning richting de snelweg waait. Zuidwestenwind overheerst, dus dan zou je ten zuidwesten van de snelweg willen wonen. Dit houdt ook stand in een opwarmend klimaat aangezien deze wind een toenemende trend laat zien. Helaas is ten zuidwesten van de snelweg minder gunstig in de zomer, omdat de kans op oostenwind stijgt. Gaan we voor een compromis, dan is ten zuiden van de snelweg een goede keuze.