Decemberverwachting: warm of winters?
Wordt het een witte kerst? Of krijgen we in die periode alleen maar regen? De laatste keer dat Nederland tijdens de kerstdagen ontwaakte in een wit sneeuwlandschap was in 2010. Het was een zeer koude decembermaand met een maandgemiddelde temperatuur van -1,1 graden, goed voor een 5e plaats van de koudste decembermaanden sinds 1901. Sindsdien heeft het niet meer gesneeuwd met kerst en de kans dat dit gebeurt wordt alleen maar kleiner door een opwarmend klimaat.De 30(+)-daagse weersverwachting voor de laatste maand van dit jaar geeft een eerste blik op het weer tijdens de kerstdagen. Benieuwd of het nog tot winterweer komt? Lees dan verder in dit vooruitzicht van het weer voor de komende 5 weken.
Week 1: 2 t/m 8 december
- Veel nattigheid, normale temperatuur en een stevig windje
Deze week trekken meerdere buien over het land. De eerste dagen zijn veelal licht wisselvallig met zonnige perioden en een zwakke wind. Het is met een temperatuur van 7 tot 10 graden relatief zacht. De nachten zijn aan de milde kant vergeleken met normaal.
In de loop van donderdag komt de straalstroom boven Nederland te liggen, wat leidt tot een matige tot vrij krachtige wind en veel regen door een groot lagedrukgebied tussen Schotland en IJsland. In de tweede helft van de week neemt de neerslagsom snel toe. Van donderdagavond tot en met het weekend trekken stevige buien over het hele land, wat in totaal zo’n 20 tot 40 millimeter neerslag geeft. In het noorden valt meer regen dan in het zuiden. De zuidwestenwind neemt vrijdag een meer westelijke richting aan en vanaf zaterdag draait het naar een noordelijke stroming onder invloed van een lagedrukgebied dat via Frankrijk naar Centraal-Europa beweegt.
Week 2: 9 t/m 15 december
- Fris en droger met af en toe zon
Door de noordelijke stroming van het voorgaande weekend wordt koude bovenlucht (op ongeveer 1,5 kilometer hoogte) naar Europa gestuwd. De temperatuur daalt naar rond de 5-6 graden en ’s nachts kan het een graadje vriezen. Een samenspel van lagedruk boven Centraal-Europa en hogedruk boven Scandinavië verschuift de straalstroom naar grofweg een zuidwest-noordoost lijn over West-Europa. De wind komt dan uit het noordoosten en later het oosten wanneer het hogedrukgebied zuidwaarts beweegt. Dit resulteert in een stabieler weerpatroon en lagere temperaturen.
Vanaf dinsdag neemt de neerslagkans af en laat de zon zich vaker zien. Later in de week hangt een grijs wolkendek over het land waar soms een lichte bui uit valt. Er staat een zwakke tot matige wind. Richting het weekend verdrijft een systeem van lagedruk bij de Britse Eilanden het stabiele weer en dan draait de wind naar het zuidwesten. Hierdoor kunnen storingen vanaf de Noordzee dichterbij komen.
Week 3: 16 t/m 22 december
- Wisselvallig en een gebruikelijke temperatuur
Hogedruk en lagedruk zijn deze week verdeeld tussen noord en zuid. Ten zuiden van de Azoren vinden we een hogedrukgebied en in het gebied tussen IJsland, de Britse Eilanden en Scandinavië zijn lagedrukgebieden actief. Vanuit het westen worden storingen aangevoerd en daardoor is het in Nederland (licht) wisselvallig met soms een stevige wind.
De koude bovenlucht is niet ver van Nederland verwijderd en kan ons in de juiste atmosferische omstandigheden bereiken. De kans op een winterse bui neemt dan toe. Buiten deze momenten liggen de temperaturen rond de normale waarden of iets daarboven.
Week 4: 23 t/m 29 december
- Droger en grijs
Een langgerekte zone van hogedruk lijkt in de week van kerst noordwaarts te verschuiven ten opzichte van de week hiervoor. Het gebied strekt zich uit van het Amerikaanse continent naar het westen van Europa. Lagedruk bevindt zich in de buurt van Groenland. Nederland ligt aan de noordelijke grens van de zone van hogedruk, wat kan betekenen dat het hier rustiger, maar grijs weer wordt. De overheersende windrichting komt waarschijnlijk uit het zuidwesten. De temperaturen kunnen rond of zelfs wat hoger dan normaal uitkomen.
Week 5: 30 december t/m 5 januari
- Rustig en zacht
Volgens de grafiek van de uitgebreide voorspellingen van het ECMWF model bevindt het grootste deel van Noordwest-Europa zich in een gebied met positieve temperatuurafwijkingen. De kans is dus relatief groot dat gemiddelde temperaturen halverwege tussen de 0 en 10 graden uitkomen en ’s nachts rond het vriespunt. Echt winters weer zit er dus niet in deze periode. Ook in deze week krijgen we waarschijnlijk te maken met een zuidwestelijke tot zuidelijke stroming. Grijze dagen met ook mistkansen liggen op de loer.
Tijdens de eerste drie weken van de verwachting zit een koude bovenlucht nog in de buurt en zorgen storingen voor wisselvallig weer. Vanaf de vierde week strekt een hogedrukgebied zich uit over onze omgeving en dat brengt rustig, maar mogelijk grijs en saai weer. Naar verwachting wordt het niet ongewoon warm, want de temperaturen komen bijna de gehele periode rond of iets boven normaal uit. De normaal van december is zo’n 6-7 graden als maximumtemperatuur en 0-2 graden voor de minimumtemperatuur.