Foto gemaakt door Simone Wiersma - Hellevoetsluis - Wordt het grijs of is er toch nog ruimte voor zonnestralen met nieuwjaar?
Foto gemaakt door Simone WiersmaHellevoetsluisWordt het grijs of is er toch nog ruimte voor zonnestralen met nieuwjaar?
Nu

Een nat nieuwjaarsfeest?!

De aanloop naar Kerst verloopt met temperaturen rond of wat hoger dan normaal. Het is steeds meer een klassieke anti-winterse aanloop met westelijke stroming. Wind over de Noordzee voert warme en vochtige lucht aan, waar de komende dagen ook best wat neerslag uit kan vallen. Tijdens de kerstdagen komt een hogedrukgebied dichterbij en is het mogelijk wat droger en zonniger. Hoe zien de daaropvolgende dagen er uit?

Na kerst stabieler weer

Komend weekend ligt een hogedrukgebied dat nabij de Azoren toeneemt in kracht. Het blijft daar een tijdje hangen, om vanaf maandag noordwaarts te verschuiven. Deze verplaatsing stuwt warme lucht naar Nederland en houdt het westelijke regime in stand. Na Kerst bevindt het drukgebied zich ten oosten van Nederland. De wind krijgt dan een zuidelijke component en voert een drogere luchtsoort aan. Dit vergroot de kans op zon na de kerstdagen.

De temperatuur ligt in het weekend en aan het begin van volgende week tussen de 5 en 10 graden. Zondag en maandag ligt de temperatuur een graadje lager, maar dinsdag komt nieuwe warme lucht het land binnen. Het gaat dan regionaal weer richting de 10 graden en ook ’s nachts koelt het niet echt af.

Na donderdag wordt het waarschijnlijk iets koeler. De weermodellen laten op dit moment een lichte daling zien in zowel de maximum- als minimumtemperatuur. Echt koud wordt het dat weekend niet, met temperaturen rond de normaal van 6 graden. In combinatie met een soms stevige wind kan het frisser aanvoelen. De zon laat zich het laatste weekend van december weer vaker zien, afgewisseld door lage- en middelhoge bewolking en het blijft droog.

Oud & nieuw wordt grijs & fris

Hoewel het weekend van 28 en 29 december fraai verloopt, kan niet hetzelfde gezegd worden voor de dagen daarna. Vanaf maandag 30 december neemt de invloed van het hogedrukgebied af en kunnen storingen vanaf de Noordzee weer dichterbij komen. De wind draait van het zuiden naar het zuidwesten en later het westen. Neerslaggebieden krijgen de ruimte om over Nederland te bewegen en geven na dinsdag lichte neerslag. Door de aanwezige bewolking hangt de temperatuur rond maximaal een graad of 7. In de bewolkte nachten daalt de temperatuur tot circa 4 graden, maar tijdens opklaringen koelt het sterker af.

Zo ver vooruit is het beeld nog wat onzeker. In de periode tussen Kerst en oud en nieuw klaart het op, maar rond de jaarwisseling is de kans op regen weer groter. Bron: ECMWF weerpluim

Het weerbeeld tijdens de jaarwisseling wijkt niet af van het algemene beeld van de laatste decemberdagen. Op oudejaarsavond daalt de temperatuur naar 2 tot 5 graden. Eerst leek vanuit het zuiden een regengebied over te trekken, waardoor de zuidelijke helft van het land rond middernacht te maken kreeg met lichte neerslag. Dat beeld is nu uit de modellen verdwenen, maar zwaar bewolkt is het wel in heel het land. Op 31 december waait een zwakke tot matige wind die na nieuwjaar verder in kracht toeneemt. Het GFS model is wat positiever ten opzichte van het ECMWF. Bij die berekeningen schijnt de zon de laatste dagen van december toch af en toe nog even.

Wie hoopte op een zonnig einde van 2024 moet helaas teleurgesteld worden. Na de afgelopen sombere periode komt er weer wat zon aan, maar die is rond de jaarwisseling weer verdwenen. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met wolken en mogelijk lichte regen. En daarbij is het niet uitgesproken warm of koud.