Eindelijk komt de zomer eraan: de eerste tropische dag?
De weerkaarten hintten al langer op een verbetering aan het eind van de junimaand en nu lijkt die er dan ook daadwerkelijk te komen. Waar we de afgelopen tijd te maken hadden met onvervalste schaapscheerderskou, staat er na het weekend een volledige weersomslag op het programma. Daarmee wordt de astronomische zomer, die gisteren begon, goed ingeluid. Is het zelfs tijd voor de eerste tropische dag van dit jaar?Huidige situatie
Momenteel hebben we nog te maken met invloeden van lagedruk: er trekt ook vandaag vanuit het zuiden weer een front over een groot deel van het land, die aanzienlijke buien met zich meebrengt en ook de temperatuur drukt – het blijft bij een graad of 18. Gedurende de avond trekken de buien weer weg, om plaats te maken voor een droge zaterdag, met uitzondering van een lokale bui in het uiterste zuiden van het land. Met name in het noorden is er veel ruimte voor de zon.
Omslag
Vanaf zondag slaat het weer dan echt om: vanuit het zuidwesten verovert een groot hogedrukgebied het westen van Europa en brengt ons zon en een flinke toename van de temperatuur. Buien worden ver van de Lage Landen weggehouden en waar het op zondag nog 21 tot 25 graden wordt, wordt maandag al zomers met temperaturen tot 27 graden. De temperatuur neemt toe met de dagen, waarbij de climax op woensdag lijkt te vallen. Het lijkt erop dat lokaal zomaar eens de 30 graden gehaald kan worden, wat lokaal de eerste tropische dag zou betekenen. Om van een officiële tropische dag te spreken, moet het in De Bilt 30,0˚C of meer zijn. Dat gebeurt gemiddeld op 29 juni, dus in het geval dat dit aanstaande woensdag zou gebeuren, zou dat zelfs iets aan de vroege kant zijn. Dat is een ironisch contrast met de aanloop ernaartoe, die vaak moeizaam verliep.
Weer een omslag?
Het hogedrukgebied lijkt daarna snel over ons land te trekken om zich naar Scandinavië te begeven. Bij ons neemt een lagedrukgebied het roer dan weer over, maar onduidelijk is voor hoe lang. Woensdagavond neemt de kans op onweersbuien sterk toe en ook op donderdag en vrijdag lijken nat te verlopen. De vraag is echter hoelang dit intermezzo duurt, want als het hoog boven Scandinavië standhoudt, kan dat ons ook oostenwinden opleveren met aanhoudend stabiel weer. Momenteel lijkt dat nog niet te gebeuren, al zijn de kansen zeker niet nihil. De weerpluim duidt echter op een afname in temperatuur richting benedennormale temperaturen vanaf volgend weekend.
Al met al lijkt het dan eindelijk gedaan te zijn met de kou en de nattigheid die ons al tijden bezighoudt. Vanaf zondag heeft de zon ruim baan en de temperaturen stijgen steeds hoger tot zomerse waarden. Woensdag lijkt vooralsnog de heetste dag te worden, met overal zomerse waarden en misschien zelfs een lokale 30 graden, met name in de steden in het zuiden. Vanaf woensdagavond neemt de onstabiliteit toe en kan het tot fikse onweersbuien komen. De temperatuur lijkt tegen het weekend weer richting normaal terug te keren. Of de zomer langer in onze buurt zal blijven moeten we dus nog maar zien.