Foto gemaakt door Theo van Dalen  - Putten (Gelderland)
Foto gemaakt door Theo van Dalen Putten (Gelderland)
Nu

Gevoelig zachter richting eind maart

Woensdag 20 maart begint de astronomische lente in stijl.

Een bijna zwoele, vrij zuidelijke bries voert dan lucht uit Frankrijk aan waardoor er op diverse plaatsen zelfs ruimte is voor terrasweer. De temperatuur kan bij de gratie van de vriendelijke maartzon oplopen naar 17 of 18 graden in een deel van het land. Op een beschut terras of op het balkon wordt het nog enkele graden warmer en voelt het al snel aan als ruim 20 graden. Dit soort thermische oprispingen duurt echter maar kort in maart en april. Een duidelijk koudere fase voor de Lage Landen ligt alweer op de loer richting het weekend. We gaan kijken of het gure intermezzo aanhoudt en of het mogelijk zelfs tot sneeuw komt rond Pasen!?

De overgangsmaanden zoals maart en april worden betiteld, kennen doorgaans flinke weergrillen in de Benelux. De variatie in weerpatronen is doorgaans groot te noemen. Doordat de temperatuurverschillen tussen het hoge noorden van Europa (tot -35 graden) en het diepe zuiden van het continent (tot +35 graden) vaak nog erg groot blijven in dit jaargetijde, krijgt Nederland soms te maken met een bijna zomers warme zuidelijke weervariant en vlak daarna niet zelden met de ijskoude noordelijke tak vanaf de noordpool.

Deze voor velen onaangename noordelijke instroom houdt af en toe aan tot diep in mei. Juist in het voorjaar is de kans op een reguliere zonale (west-oost gerichte) stroming veel kleiner dan in het winterhalfjaar. Regelmatiger is nu sprake van een noord-zuid patroon of juist een zuid-noord patroon met annex die grote verschillen dus in het daarbij behorende temperatuurpatroon.

Zuidenwinden

Zuidenwinden leveren doorgaans prima lenteweer op in deze tijd van het jaar zoals op deze woensdag waarop het zo’n 17 of 18 graden kan worden in een deel van het land. Heel lang duurt zo’n oprisping van voorjaarswarmte dus niet in Nederland en bijna altijd staat de koudere lucht uit het noorden te popelen om de prille warmte weer vlot te verdrijven. Na die prima, bijna zwoele woensdag 20 maart (met als bonus de donderdag) komt de ‘frissere’ maritiem polaire lucht richting Nederland en dat gaan we merken aan de temperaturen (met name) in het weekend. Deze komen dan sinds lange tijd niet meer boven de 10 graden uit. Het zal gevoelig frisser aanvoelen dan en bovendien vallen er nog een paar maartse buien met kans op stofhagel. Gedurende de nacht kan het bovendien afkoelen tot iets boven nul met een kleine kans op gladheid op een binnenweg.

In de aanloop naar - en tijdens Pasen zag het er tot afgelopen maandag erg interessant uit. Het Europese weermodel liet het belangrijk verzachten bij de gratie van een warmte- stuwende depressie op de oceaan. Voornamelijk de hoofdoplossing van het Amerikaanse weermodel voorzag hoge druk boven Scandinavië met koude lucht enerzijds en anderzijds warme zuidelijke lucht die via Frankrijk opkroop naar het noorden. Die confrontatie zou zelfs sneeuwval hebben kunnen geven in ons land rond 1 april en dat is geen grap!

Doordat maart z’n staart vaak roert en april haar wispelturige grillen dikwijls kent, zijn de voorjaarsmaanden weertechnisch gezien veruit de lastigste perioden om tot secure prognoses te komen voor wat betreft de middellange termijn (10-14 dagen vooruit) Als dan ook de twee belangrijkste weermodellen die meteorologen en weerduiders dagelijks raadplegen, elkaar regelmatig tegenspreken, is het soms zinvol om niet langer dan vijf dagen vooruit te kijken. Toch wagen we het weer om iets verder vooruit te blikken!

Het weersverloop in de aanloop naar - en met Pasen

Enigszins spannende weersontwikkelingen nog wel richting het einde van de maand. Het duidelijk killere scenario dat na de milde donderdag de eenentwintigste volgt, wordt unaniem onderstreept door nagenoeg alle modeluitvoer. Vooral in het komende weekend zal het soms bijna guur aanvoelen met enkele maartse buien waarbij de temperatuur in korte tijd terug kan vallen naar een graad of 4-5. Buiten de buien om wordt het 8-9 graden en in de nacht waagt het kwik een avontuurtje richting vriespunt op diverse stekken.

Als we de modelgemiddelden van de meest geconsulteerde weercentra erbij halen, zien we dat het juist in de aanloop naar Pasen 2024 geleidelijk zachter moet gaan worden bij ons. Een sturend laag op de Atlantiek als regisseur, geeft een ronduit cyclonale luchtaanvoer uit een zachte zuidwestelijke richting. Wel neemt daarbij de wisselvalligheid periodiek weer toe. Het onvolprezen Amerikaanse weermodel, dat afgelopen zondag nog met een voluit zomerse dag kwam voor Tweede Paasdag, blufte voorbije maandagmiddag nota bene met een aantal centimeters sneeuw voor het noordoosten van Nederland op 1 april. Opvallend is dat die koudere paasvariant van dat Amerikaanse centrum momenteel vrijwel geschrapt is. Ook dit model lijkt nu te gaan voor een nogal zwoele tendens in de aanloop naar- en tijdens Pasen, net als het nieuwe operationele AI-weermodel trouwens (zie afbeelding).

Ook het kunstmatig intelligente weermodel gebaseerd op de uitvoer van het Europese weercentrum, komt met een zwoele zuidzuidwestelijke luchtaanvoer richting/tijdens Pasen.

Rondom een lagedrukgebied noordwest van Spanje wordt hier op 1500 meter hoogte zeer zachte maritiem tropische lucht richting Benelux getransporteerd'. [Bron: wetterzentrale.de]

Samenvattend

Vanaf donderdag wordt het weer een beetje afzien voor de liefhebbers van mooi voorjaarsweer en schakelen we over naar een ‘onderkoeld’ en wisselvallig weerplaatje. Volgens de weermodelgemiddelden zou het in de aanloop naar Pasen weer milder moeten worden met temperatuuropbouw naar 15-20 graden, maar stabiel droog weer volgt dan niet. Bijster interessant blijft het of de winters koude Amerikaanse ‘dissident’ die het met Pasen zo bont zou kunnen maken dat we de paaseieren wellicht in de sneeuw moeten zoeken, weer opduikt in de weermodellerie de komende runs. Ik sluit dat niet helemaal uit.

Ik verwacht ik dat we er (vandaag 20 maart) niet staccato vanuit moeten gaan dat de genoemde majeure verzachting totaal slaagt straks. De kans op het hier eerder geschetste koudere scenario rond Pasen is weliswaar flink afgevlakt, maar het ‘koude blauw’ kan pardoes weer eens opduiken in de kaarten.. Als we de nabije weerhistorie in ogenschouw nemen, was de fase eind maart begin april bij uitstek een tijdvak waarop het regelmatig koud was en er ook sneeuw viel in het land.