Het warme weekend eindigde met veel wateroverlast
Op zaterdag werd het in West-Europa vrij warm, maar later op de dag bewoog er een koele luchtstroom naar ons toe en ontstonden zware regen- en onweersbuien. Dit had op zaterdag en zondag grote wateroverlast tot gevolg in verschillende delen van Europa.Frankrijk vol met onweer
Zaterdag liepen de temperaturen hoog op in Frankrijk en vormde er een lagedrukgebied dat naar het noorden bewoog. Er vormden zware buien en grote onweerclusters. In het noordoosten van Frankrijk kwamen gebieden onder water te staan door de hoeveelheid regen. De zware buien brachten ook overlast in Nederland, België en Duitsland, waar hagel en wind schade opleverden.
Stijgende lucht
Zondag was het noodweer ook in andere delen van Europa actief. De warme en vochtige lucht, in combinatie met het lagedrukgebied, zorgde voor sterke stijgende luchtbewegingen. Er ontstonden opnieuw zware buien in delen van Europa. Onder andere uit de Benelux, Duitsland, Noord-Italië en Slovenië kwamen meldingen van wateroverlast en hevige onweersbuien. In korte tijd viel er soms wel 100 tot 150 millimeter regen. Door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen maanden is de bodem vrij nat en daarom zit er veel vocht in de lucht. Dit vocht valt uiteindelijk allemaal als regen weer naar beneden.
Overlast in Twente
Het noodweer trof het oosten van Nederland op zondagmiddag en -avond. De buien bewogen traag en brachten enorme neerslaghoeveelheden in korte tijd. In de middag kreeg de Achterhoek al met de buien te maken en ’s avonds trokken ze over Twente. De bodem is te verzadigd om de regen op te kunnen nemen, waardoor straten overstroomden en kelders vol liepen. Het terrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde kwam deels onder water te staan.
De A1 bij Lutte liep onder water door de hevige regenval. ©
Er werden meldingen gemaakt van tientallen millimeters neerslag in De Lutte. In Losser werd er 106 millimeter regen opgevangen in de regenmeter. De 24-uurs neerslagsom komt in Twente uit op ruim 60 millimeter. Gemiddeld valt er 78 millimeter regen in de gehele maand juli, dus deze hoeveelheid regen is buitengewoon te noemen.
De buien van dit weekend maakten een eind aan de hitte. Ze werden zaterdag gevoed door het botsen van warme en koelere luchtstromen en zondag droeg de vochtige lucht bij aan buienvorming rond een front. Door de hoge luchtvochtigheid en warme lucht voelde het zondag drukkend aan. Vanaf vandaag is de lucht weer minder warm en blijven de buien weg. Tegen het einde van de week beweegt er een nieuwe storing richting ons land en kan het regionaal veel regenen.