Foto gemaakt door Joshua Oostveen
Foto gemaakt door Joshua Oostveen
Nu

Hogedruk wint, maar niet voor lang

Eerder deze week schreef ik over de onzekerheid van de weersomstandigheden die zich aan het einde van de week zouden tonen. Het lijkt erop dat de hogedruk de overhand heeft genomen, maar deze stabiele situatie houdt niet lang vol.

Herfstige ontwikkelingen

De komende dagen wordt warme lucht uit het oosten van Europa onze kant op geblazen. De wind komt deze dagen voornamelijk uit het oosten of zuidoosten en dat leidt tot relatief rustig, zonnig weer en hoge nazomerse temperaturen.

Vanaf maandag dalen de temperaturen na lange tijd tot onder de 20 graden. Voor langere tijd was de lucht op grotere hoogte boven West-Europa erg warm. Hogedrukgebieden boven Europa hielden dit in stand, maar deze nemen volgende week meer afstand van Nederland. Een groot lagedrukgebied bij Groenland beweegt, onder invloed van de straalstroom, zondag naar het zuidoosten en bereikt dinsdag de Britse Eilanden. Het drukgebied is omvangrijk en brengt wisselvallig weer naar grote delen van West-Europa. Het weerbeeld verandert naar frissere en mogelijk buiige dagen.

Positie straalstroom

De straalstroom was al enige tijd wat verder verwijderd van Europa. Een rug van de straalstroom lag in augustus regelmatig ten noorden van Nederland, waardoor we warm en zonnig weer hadden. Komende week komt een trog van de straalstroom zuidelijker te liggen. Hierin ontwikkelt een sterk lagedrukgebied en de wind in Nederland draait daardoor naar het westen. Storingen vanaf de Noordzee kunnen West-Europa bereiken, waar vervolgens de windkracht en neerslag toenemen.

Nog weinig details

Het lagedrukgebied cirkelt volgens modelberekeningen enige tijd in de buurt van West-Europa. Als gevolg kan het langdurig regenen met grote neerslaghoeveelheden. Maximale temperaturen liggen in deze periode waarschijnlijk rond de 15 graden en in de nachten koelt het af naar onder de 10 graden. De precieze verdeling van de storingen is nog niet met zekerheid te zeggen omdat dit te ver in de toekomst ligt. Hoe nieuwer de modelberekeningen, hoe meer details bekend zullen worden.