IJskoude juniweek op komst, later verbetering?
De eerste zomermaand verloopt tot nu toe erg gematigd, met temperaturen die onder normaal liggen voor de tijd van het jaar en een prominente aanwezigheid van de wind. Toch verliepen de eerste tien dagen veelal droog en ook liet de zon zich geregeld zien. De gemiddelde temperatuur ligt echter nog twee graden onder het gemiddelde en dat is deze eeuw nog niet voorgekomen. In het Gelderse Deelen heeft in de nacht naar zondag zelfs even gevroren aan de grond (0,2˚C). Dat is erg laat, maar gebeurde vorig jaar ook: op 4 juni 2023 koelde het in Eelde af tot -1,0˚C, en dat terwijl juni 2023 de warmste ooit bleek! Voorlopig lijken we nog niet af te zijn van de kou en het lijkt erop dat we er zelfs nog een schepje bovenop gaan krijgen. We nemen u mee in de verwachtingen en kijken ook even wat verder vooruit, waar er kansen op stabieler weer lonken.Koude-inval op maandag
Waar het op zondag nog vrij aangenaam weer is, met op veel plaatsen zon en slechts in het noorden een lokale bui, brengt de maandag een duidelijke weersomslag. Een lagedrukkern trekt dwars over ons land heen en zorgt gedurende de hele dag voor een grote hoeveelheid neerslag. Dat begint al ’s ochtends vroeg en alleen het zuiden van het land kent in de middag korte droge episodes tussen de regen door. De regen krijgt vanaf de avond een buiiger karakter en trekt in de loop van de avond langzaam weg. In het zuiden en midden van het land wordt het nog 12-14 graden, maar iets noordelijker ligt de temperatuur in de middag maar rond de 9 à 10 graden, wat zeer fris is voor medio juni. De wind waait overdag matig tot vrij krachtig, maar draait in de avond naar noordwest en neemt flink in kracht toe, waar met name het zuiden mee te maken krijgt. Daarbij komen fikse windstoten voor; met name in Zeeland worden windstoten tot 110 km/u verwacht!
Rest van de week
Dinsdag draait de wind langzaam naar west en regent het ook nog in grote mate, maar de intensiteit van zowel de wind als de buien neemt gedurende dag in kracht af. Woensdag en donderdag lijken vervolgens wisselvallig te verlopen, met af en toe een bui en temperaturen rond een graad of 14, nog steeds duidelijk aan de frisse kant voor de tijd van het jaar.
Vanaf vrijdag positioneert een nieuw lagedrukgebied boven de Britse eilanden, wat bij ons resulteert in een duidelijke zuidweststroming, die opnieuw veel buien kan gaan opleveren, die stevig van aard kunnen zijn. Daarbij kan het wel iets warmer worden, de maxima klimmen richting normaal maar blijven daar iets onder steken. Het wordt in het weekend een graad of 18-20.
Na het weekend
Na het weekend wordt het spannender. De exacte positie van het lagedrukgebied is nog erg onzeker, maar het Amerikaanse weermodel gaat momenteel voor een westelijke koers, waardoor hoge druk vrij spel heeft boven het Europese vasteland. Bij ons zorgt dat voor een zuidelijke stroming en een flinke opstuw tot zelfs zomerse temperaturen. Helaas is deze optie voorlopig nog in de minderheid en ook het Europese model is terughoudend. Daar lijkt het lagedrukgebied ons ook te beïnvloeden, waardoor het weerbeeld bij ons toch wisselvallig blijft, zij het wel met normale temperaturen voor de tijd van het jaar (maxima rond de 20 graden).
Al met al gaat de tweede juniweek verder met een duidelijke weersomslag naar een flink kouder, bijna herfstachtig weertype. Dat is toevallig precies in lijn met de zogeheten schaapscheerderskou, een periode met kouder weer tussen 5 en 20 juni, die opvallend genoeg in veel jaren terugkomt. Dat vertelt ons ook dat het einde van juni dan vaak per definitie verbetering oplevert, om de zomer echt in te luiden. Komende week vervolgt in elk geval met een afname van de wisselvalligheid, om in het weekend weer toe te nemen, maar dan gaan ook de temperaturen ook weer iets in de lift. Na het weekend neemt de onzekerheid toe en zijn er weer meer kansen op een zomers weertype.