Minder trek deze week? Dat kan door het weer komen
De temperaturen liggen deze week weer zomers hoog. Misschien heb je zelf al wel gemerkt dat je snackbehoefte op een lager peil ligt en je eigenlijk minder trek hebt in eten. Het warme weer heeft daar zeker mee te maken.Een kleine kanttekening: natuurlijk is ieder lichaam anders en heeft iedereen zijn eigen eetbehoeften. Waar een ander minder trek heeft in de zomer, hoef jij niet per se hetzelfde te merken. Maar in het kader van de biologie is het niet onlogisch om met hoge temperaturen minder te willen eten.
Eten kost energie
Door het eten van voedsel krijgen we voedingswaarden binnen, maar er gaat een heel proces aan vooraf om daarna de voedingswaarden pas op te kunnen slaan. Dit proces is de spijsvertering, waarbij enzymen de voedingsstoffen afbreken en transporteren. De spijsvertering kost veel energie en daardoor wordt er ook warmte opgewekt.
Bij warm weer moet het lichaam zichzelf koel houden, dus is die extra warmte door te eten niet gunstig. Het kost je lichaam daardoor meer moeite om koel te blijven. Hoe meer je lichaam moet afkoelen, hoe meer je gaat zweten en hoe meer vitaminen en mineralen je daarmee verliest. Voor je lichaam is het dus het beste om zo min mogelijk energie te besteden aan zichzelf koel houden, zodoende krijg je minder trek bij warm weer.
Hitte vermindert de eetlust. Toch is het belangrijk om genoeg te blijven eten en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Vaak geven mensen dan voorkeur aan licht en fris eten, zoals salades, fruit en gevulde wraps. Een stamppot of stoofschotel ligt minder voor de hand.
Wintersnaaien
Tijdens de winter geldt eigenlijk precies het omgekeerde. Het is relatief koud buiten, dus moet je lichaam zichzelf warm houden. In koude perioden gebruikt het lichaam meer energie om warm te blijven, daarom is de extra energie door de spijsvertering nu juist wenselijk. Het resultaat: je krijgt trek en hebt vaker zin om iets te snacken. Ook het soort gerecht waar we trek in krijgen verschilt met dat van de zomer. Je zal eerder geneigd zijn om een zwaardere en warme maaltijd te eten dan een frisse salade.
Het weer bepaalt ons eetgedrag
Door de temperatuurregulatie van je lichaam zal je op warme zomerdagen een andere eetbehoefte hebben dan tijdens vrieskou in januari. Warmte of kou van buiten kan ook invloed hebben op wat je drinkt, omdat je daarmee je lichaam helpt om snel op te warmen of af te koelen. Midden in de winter genieten we van een warme kop koffie, thee of chocolademelk. ’s Zomers is een ijskoffie, ijsthee of een koud biertje aantrekkelijker. Zo leven we mee met de weersomstandigheden.