Nieuwe relatie gevonden tussen regenval en klimaatverandering
Een nieuw onderzoek, enkele dagen geleden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift npj Climate and Atmospheric Science, heeft aangetoond dat klimaatverandering een versterkend effect heeft op regenval omdat atmosferische circulatiepatronen veranderen. Er valt meer regen in kleinere neerslaggebieden en de gebeurtenissen worden intenser.Analyse van klimaatmodellen
Het onderzoek maakte gebruik van CMIP6-simulaties. Dit zijn klimaatmodellen die gebruikmaken van verschillende scenario's voor broeikasgasemissies (RCP) en sociaaleconomische ontwikkelingen (SSP). Het doel van CMIP simulaties is het beter begrijpen van klimaatveranderingen in het verleden, heden en toekomst, opgewekt door verschillende factoren zoals CO2-uitstoot en aerosolen.
De onderzoekers testten de hypothese van een krimpend neerslaggebied in een opwarmend klimaat. De hypothese werd gevormd naar aanleiding van heranalyses en satellietgegevens, welke aangeven dat het neerslaggebied de afgelopen decennia is afgenomen. Dit heeft invloed op de lokale waterbronnen en neerslagintensiteit. De hypothese werd getest in het hoogste uitstootscenario, SSP5-8.5, waarbij geen maatregelen worden genomen voor het verminderen van de broeikasgasuitstoot. Voor onderzoeksdoeleinden, waarbij het doel is om een correlatie te vinden tussen klimaatverandering en een andere gebeurtenis, is dit scenario de beste keuze omdat het klimaatsignaal hierin het sterkst is.
De resultaten: veranderingen in neerslagpatronen
Het onderzoek wijst uit dat de intensiteit van de wereldwijde neerslag is toegenomen door zowel een grotere totale hoeveelheid neerslag als een kleiner oppervlak waar deze valt. Dit leidt tot intensere neerslaggebeurtenissen in specifieke gebieden. De veranderingen in neerslagpatronen treden op met variërende intensiteit en frequentie, wat regio's op verschillende manieren beïnvloedt. Regionaal leidt het tot een afname in het aantal natte dagen, naast een toename van de neerslagintensiteit.
In het onderzoek wordt ook een verschuiving van neerslag naar de polen gevonden, waardoor het dagelijkse neerslaggebied in het Noordpoolgebied toeneemt. Op lagere breedtegraden wordt het neerslaggebied kleiner door een afname in de neerslag.
Veranderingen in de toekomstige periode (2071-2100) ten opzichte van de referentie in het SSP5-8.5 scenario voor (a) het jaarlijkse aantal natte dagen, (b) de dagelijkse neerslagintensiteiten en (c) de jaarlijkse neerslaghoeveelheden. Bron: Dobler, A., Benestad, R.E., Lussana, C. et al.
De resultaten van de klimaatmodellen laten een kleinere mate van afname zien van het wereldwijde neerslaggebied dan in de ERA5 heranalyse. De ongelijkheden tussen satellietgegevens en klimaatmodelprojecties suggereren dat sommige waargenomen trends deels door evoluerende observatiesystemen ontstaan.
Op basis van de resultaten concluderen de onderzoekers dat de geleidelijke en gestage afname in het neerslaggebied wordt veroorzaakt door de mondiale opwarming. Herhaalde uitvoeringen van het onderzoek voor andere klimaatscenario's ondersteunen de belangrijkste bevindingen, namelijk dat het neerslaggebied krimpt in een opwarmend klimaat met toenemende broeikasgasconcentraties.