Onweer beëindigt de warmste dagen van het jaar
Maandag stond in het teken van zomerse warmte en was landelijk een tropische dag. De temperaturen liepen flink op door warme luchtstromen uit het zuiden, welke Nederland vanaf zondag bereikten.Ook vandaag wordt het regionaal zeer warm. Vooral in het oosten en zuiden van het land zullen de temperaturen hoog zijn. Vanavond en vannacht neemt de kans op onweersbuien toe. Deze zullen de ergste warmte uit de lucht verdrijven.
Warmste dag van het jaar
In het noorden van het land bleef het maandag enkele graden koeler dan in het zuiden. Het was een dag met veel zon en slechts enkele stapelwolken. Daarnaast bracht een zwakke zuidenwind weinig verkoeling. In De Bilt werd maandag een maximum temperatuur van 30,9°C gemeten, de derde landelijke tropische dag van het jaar.
In de noordelijke provincies steeg de temperatuur tot maximaal 29 graden, maar het zuiden deed er een schepje bovenop en haalde een maximumtemperatuur van 33 graden. In delen van Zeeland en Limburg tikte de thermometer zelfs de 34 graden aan.
De gemiddelde temperatuur, gemeten over heel Nederland, is 29,1°C. Dit is tot nu toe de hoogst gemeten gemiddelde dagtemperatuur, waardoor 12 augustus waarschijnlijk de warmste dag van het jaar zal zijn.
De maximale temperaturen op maandag 12 augustus. Bron: KNMI
Tropennacht
Tijdens de nacht van zondag naar maandag koelde het maar weinig af. De temperatuur daalde in de avond zeer langzaam en het was de eerste regionale tropennacht van het jaar. In Vlissingen werd het op het koudste moment van de nacht niet koeler dan 20 graden. In de nacht naar dinsdag bleef het nog wat warmer en werd in bijna heel Nederland een tropennacht gemeten. Alleen de weerstations in Heino en Hoogeveen noteerden een nachttemperatuur van onder de 20 graden. De luchtvochtigheid liep ’s nachts op, daardoor bleef het in huis erg warm en plakkerig.
Dinsdag code geel
Dinsdag overdag blijft het warm, vooral in het oosten van het land. De dag begint zonnig, maar in het westen ontstaat er wat lage bewolking. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en in het westen komt koelere lucht het land binnen. Hierdoor blijft daar de temperatuur wat achter ten opzichte van gisteren, met maxima tussen de 25 en 27 graden. De warmste lucht ligt vandaag boven het oosten, waar het lokaal tussen de 30 en 33 graden kan worden. In combinatie met een hoge luchtvochtigheid voelt de hitte benauwd aan. Het KNMI heeft voor bijna het gehele land code geel voor de hitte afgegeven.
Kans op stevige onweersbuien
Dinsdagavond is in het (noord)oosten kans op plaatselijke onweersbuien die traag bewegen. Hierdoor is er kans op wateroverlast. De kans op stevige onweersbuien houdt in de nacht naar woensdag aan en ook woensdag overdag kunnen onweersbuien ontstaan, met name in het westen. Hiervoor geeft het KNMI code geel uit voor het gehele land.
De onweersbuien worden veroorzaakt door de botsing van de warme lucht die al enkele dagen boven Nederland aanwezig is, en koelere lucht die vanuit het westen aangevoerd wordt. In de atmosfeer is door de warme en vochtige lucht veel energie beschikbaar voor de ontwikkeling van stevige buien. Deze buien kunnen gepaard gaan met veel lokale neerslag, hagel en zware windstoten.
Temperatuur daalt weer
Tijdens de nacht naar woensdag zal de temperatuur dalen tot tussen de 17 en 20 graden. Woensdag zal er meer bewolking zijn, maar schijnt ook de zon nog regelmatig. Het blijft overdag wat koeler dan de afgelopen dagen, met maxima tussen de 20 en 26 graden. De wind is naar het westen gedraaid en waait zwak.
De rest van de week zullen de temperaturen tussen de 22 en 25 graden blijven. Het is afwisselend bewolkt en door de zon kan het nog zomers warm aanvoelen. Op vrijdag trekt een regengebied over Nederland waar voornamelijk in het westen en noordwesten wat regen uit valt. Hierna blijft het op de meeste plaatsen droog en rustig zomerweer.