Orkaan Beryl is een waarschuwing voor het huidige orkaanseizoen
Op het moment van schrijven is orkaan Beryl de Bovenwindse Eilanden in het Caribisch gebied voorbij en heeft daar veel verwoesting aangericht. Later in de week zet de orkaan koers over de Caribische Zee richting Mexico. Beryl groeide in de loop van zondagavond tot een zeer zware orkaan en vestigt daarmee nieuwe records.Krachtige categorie 5 orkaan
Orkaan Beryl bereikte zondag een orkaansterkte van categorie 4, de op een na hoogste categorie op een schaal van vijf. Hoe hoger de windsnelheden, hoe hoger de categorie. Rond de kern waait de wind met een snelheid van 250 km/h. Door de enorme windstoten en regenval heeft het Amerikaanse Nationaal orkaancentrum waarschuwingen afgegeven voor stormvloeden en overstromingen. Maandagochtend zwakte Beryl iets af naar een categorie 3 orkaan, maar nam uiteindelijk weer toe in kracht. Dinsdagochtend is het uitgegroeid naar een zeer zware categorie 5 orkaan. Beryl is de sterkste storm dat het gebied sinds orkaan Ivan in 2004 heeft meegemaakt.
Zeer vroege ontwikkeling
Beryl begon als een tropische storm boven de Atlantische Oceaan, maar groeide in 42 uur naar een zware orkaan. Slechts zes andere orkanen groeiden eerder zo snel uit. Orkaan Beryl is de eerste orkaan in de Atlantische Oceaan dat al in juni de vierde categorie bereikte. Ook is het nog niet eerder voorgekomen dat een orkaan zich dusdanig oostelijk bevond zo vroeg in het seizoen. Het oude record van orkaan Dennis, die op 8 juli 2005 categorie 4 bereikte, werd door Beryl ruim verbroken. Dinsdag vestigde de orkaan opnieuw een record, ditmaal dat van de tweede categorie 5 orkaan ooit in juli. De enige andere categorie 5 orkaan in juli was Emily op 17 juli 2005.
Gemiddeld genomen ontwikkelen in midden tot eind juni de eerste genaamde stormen in het Atlantische gebied en begin tot midden augustus de eerste orkaan. De vroege timing van de eerste orkaan van het seizoen is daarom ongebruikelijk te noemen.
Verloop van het pad
Er wordt verwacht dat Beryl een krachtige orkaan blijft terwijl het zijn noordwestelijke pad vervolgt over de Caribische Zee. Voor een aantal van de Caribische eilanden wordt een tropische storm watch uitgegeven, wat betekent dat tropische storm of orkaan windcondities mogelijk zijn binnen de komende 48 uur. Saint-Vincent en de Grenadines kregen maandag te maken met de destructieve kracht van de storm. De Nederlandse eilanden zullen minder merken van de orkaan, afgezien van mogelijke onweersbuien en zware windstoten. Woensdag zal Beryl aan land komen op Jamaica, waarna het voortbeweegt richting Mexico.
Het verwachte pad van orkaan Beryl. Bron: NOAA Hurricane Center
Snelle versterking gelinkt aan warm zeewater
In mei werd een bijzonder actief orkaanseizoen voorspeld voor het Atlantische gebied (zie ook dit artikel). Het warme zeewater, in combinatie met een zwakkere windschering tijdens La Niña, bieden gunstige omstandigheden voor orkanen. Dit warme zeewater wordt normaal gesproken in augustus of september gezien, maar nu is de oceaantemperatuur eind juni al hoog genoeg, onder andere vanwege klimaatverandering. Het is verontrustend dat een zo krachtige orkaan zich zo snel vormde in een gebied waar stormen zich normaal gesproken niet vormen tot september.
Het orkaansysteem van Beryl bevond zich zondag in zeer vochtige lucht boven warm zeewater en de windschering was laag, waarmee aan alle voorwaarden werd voldaan voor een sterk groeiende orkaan. Over de Caribische Zee neemt de windschering toe en lijkt de orkaan in kracht af te nemen. Het Hurricane Center benadrukt dat Beryl ook dan nog een sterke en gevaarlijke orkaan blijft.