Ex-orkaan Kirk stevent recht op de Benelux af. © National Hurricane Center
Ex-orkaan Kirk stevent recht op de Benelux af. © National Hurricane Center
Nu

Orkaan Kirk op ramkoers naar Nederland: dreigen noodweer en chaos?

Het eerste weekend van oktober verliep met prachtig herfstweer. De zon volgde al snel na koude ochtenden, wat het met een zachte wind buiten aangenaam maakte. Deze week ziet het weer er heel anders uit: bewolking, regen en veel wind. Ex-orkaan Kirk komt steeds dichterbij en de vooruitzichten zijn niet fraai. Wat kunnen we verwachten van de restanten van de orkaan?

Lagedruk neemt het over

Voordat de restanten van orkaan Kirk bij Europa aankomen, is er een ander lagedrukgebied dat een weeromslag veroorzaakt. Deze bevindt zich op dit moment ten westen van Ierland en heeft vannacht gezorgd voor een wolkengebied met enkele buien dat over Nederland trok. Onder deze wolken koelt het niet zo sterk af, waardoor de nacht en ochtend een stuk warmer voelden dan in het weekend.

Vandaag overdag wordt het mooier. De laatste regen trekt in de ochtend het land uit en er is veel ruimte voor de zon. In de avond beweegt opnieuw een regengebied over het land en zijn neerslagsommen van 10 tot 15 millimeter niet uitgesloten. Dinsdag blijft het bewolkt en kan het licht regenen. De wind is deze dagen matig tot krachtig door de naderende lagedruk.

Orkaankracht?

Woensdag is het moment dat ex-orkaan Kirk aankomt bij Europa. Deze neemt momenteel geleidelijk af in kracht en zal vanaf morgen geen orkaan meer zijn. Nochtans komt het met hoge windsnelheden op West-Europa af en zal daar als een sterk lagedrukgebied overheen komen.

Woensdagmiddag bereikt het systeem de noordwestkust van Spanje en richting de avond beweegt het over Frankrijk. In de nacht naar donderdag trekt het over België naar Nederland, waar donderdagochtend de meeste activiteit verwacht wordt. Aanvankelijk berekenden de modellen een passage over de Noordzee, maar in de nieuwere berekeningen gaat de koers over land. De nieuwste modelrun laat het systeem nog oostelijker over land gaan. Hierdoor wordt een minder sterke wind berekend voor Nederland en krijgt Duitsland de volle laag.

Door de oostelijke passage komen de kustgebieden er bekaaid vanaf. In het binnenland komen krachtige windstoten van 50-60 km/h voor. Gedurende de middag neemt de wind in het hele land toe tot een maximale windkracht 6. Vergeleken met de maximaal behaalde kracht van Kirk, met wind tot 220 km/h, is dit een schamele storm. Onderschat de situatie echter niet; nationale weerdiensten waarschuwen voor gevaarlijke omstandigheden door de zware windstoten.

Heel veel regen

Woensdag overdag brengt het andere lagedrukgebied regen naar Nederland. Vanaf de avond is de beurt aan Kirk, welke eerst over België enkele tientallen millimeters regen veroorzaakt. Vanuit het zuiden neemt de regenactiviteit gedurende woensdagnacht boven Nederland toe, om pas de volgende avond weer af te nemen. Bijbehorende neerslagsommen zijn groot voor bijna het hele land. In het noorden en noordwesten lijkt het mee te vallen, met 10 tot 20 millimeter regen. De natste strook van Limburg naar het oosten van Gelderland en Overijssel ziet 50 tot 70 millimeter regen, en dat in slechts 24 uur.

In oktober valt normaal gesproken 75 millimeter neerslag. De neerslagverwachting voor donderdag is dus voor meerdere regio’s meer dan de helft van een maandhoeveelheid regen, een buitengewone situatie dat zich in Nederland niet vaak voordoet.

De 24-uurs neerslagsommen over Nederland voor donderdag 10 oktober. Vooral in de oostelijke helft wordt het nat. Bron: Wetterzentrale / GFS

Orkaan blijft lang sterk

Van Kirk blijft veel over na zijn route over de Atlantische Oceaan richting Europa. Het gebeurt vaker dat orkaanresten West-Europa treffen en hier stormachtige omstandigheden tot gevolg hebben, maar niet vaak zijn ze nog zo sterk op het moment van passeren. De circulatie van Kirk is onderweg naar Nederland niet onderbroken, waardoor het als een ‘normaal’ lagedruk ook erg actief is. De bijbehorende hevige neerslag en windstoten kunnen mogelijk veel overlast veroorzaken.

De dagen na doomsday

Na de stormachtige donderdag komt Nederland in een koelere luchtsoort terecht. Het wordt in het weekend niet warmer dan 13 tot 15 graden en er is kans op lichte neerslag, met name in de nacht van zaterdag op zondag. Zon, wolken en regen wisselen elkaar af. De wind neemt wat af in kracht, maar is vooral in het westen en noorden voelbaar aanwezig met stevige windstoten.

Eva SandelowskyRedactie Weer.nl