Saharastof en een kleurrijke zonsondergang
Eind maart kregen we er mee te maken en dit weekend weer: een stofwolk afkomstig van de Sahara. Het Saharazand wordt meegevoerd met warme, droge lucht vanaf het Iberisch Schiereiland. Zo’n zogeheten “Spaanse Pluim” zorgt voor warm weer in Noordwest-Europa, daarom krijgen we zaterdag te maken met een uitschieter in de temperaturen. In heel Nederland worden temperaturen van 20 tot 25 graden voorspeld met een aanwezig zonnetje en af en toe wat sluierbewolking.De stofwolk van de Sahara richting Europa op 1 april 2024. Bron: Copernicus
Maar juich niet te vroeg, want het Saharazand kan roet in het eten gooien. Afhankelijk van de dikte van de stofwolk, kan het een deel van de zonnestralen tegenhouden en de temperatuur beïnvloeden. Ook kan Saharazand het rendement van zonnepanelen verminderen en er valt een vies laagje stof op auto’s.
Kleurrijke zonsondergang
Toch brengt Saharazand óók iets positiefs met zich mee, namelijk kans op een extra kleurrijke zonsondergang. Het zand geeft een rood-roze gloed aan de lucht als de zon laag staat. Het zonlicht legt dan een langere weg af door de stoflaag, waardoor blauw en violet licht extra verstrooid worden en de rode en oranje kleuren zichtbaar blijven. In combinatie met hoge wolkenvelden levert dit schitterende plaatjes op.
De meest mooie zonsondergangfoto’s maak je dus als er Saharazand in de lucht hangt. Als dit er niet is, zijn er andere weersomstandigheden waar je het beste rekening mee kan houden. Een helder blauwe lucht zal niet snel een kleurrijke zonsondergang met zich mee brengen. Het meest gunstige is als er wat lage wolken in het westen zichtbaar zijn, maar hoge bewolking kan ook mooie foto’s opleveren. Een open plek in de bewolking zorgt voor contrast en de typische streperige, oranje lucht. Na een regenachtige dag kan het in de avond ineens opklaren en dat zijn vaak de momenten dat er een mooie zonsondergang is. Meteorologisch gezien is er een grotere kans op een mooie zonsondergang als een koufront gevolgd wordt door beter weer.
Wolken geven een extra dimensie aan zonsondergangfoto's.
Komt Saharazand steeds vaker voor boven Europa?
In de winter van 2024 is er relatief vaak een stofwolk vanaf de Sahara boven Europa terechtgekomen. Voor dit gebied is het een normaal weersverschijnsel, maar de frequentie is in de afgelopen jaren toegenomen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met veranderingen in atmosferische stromingspatronen en droogte in Noord-Afrika. In de winter komt Saharazand in Europa vaker voor als er afgesneden lagedrukgebieden voor de kust van Marokko liggen en hogedrukgebieden boven Europa, aldus Emilio Cuevas van de Spaanse meteorologische dienst. In de winters van 2020-2022 kwam dit regelmatig voor.