Foto gemaakt door Sjef Kenniphaas - Egmond aan Zee - Donkere luchten en harde wind door een zomerstorm op 7 juli
Foto gemaakt door Sjef KenniphaasEgmond aan ZeeDonkere luchten en harde wind door een zomerstorm op 7 juli
Nu

Stormnamen komend seizoen bekendgemaakt

Het KNMI heeft samen met het Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) de namenlijst voor het komende stormseizoen samengesteld. Het seizoen van 2024-2025 start op 1 september. In de lijst staan zeven namen die door Nederland zijn aangeleverd.

Naamgeving

Sinds 2019 krijgen matige of zware stormen een naam. Als het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, wordt de storm bij naam benoemd. Zelden krijgt een storm bij code geel een naam.

Stormnamen worden gebruikt om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten. Een benaamde storm is herkenbaar, waardoor waarschuwingen meer mensen zouden kunnen bereiken. Daarnaast is de naamgeving praktisch in het gebruik voor de media. Als weerinstanties “storm Poly” noemen, herinneren veel mensen zich waarschijnlijk de zware zomerstorm van juli 2023. Zo gaat het ook met de nieuwe stormnamen, die voorafgaand aan de storm al regelmatig in het nieuws voorbijkomen. Het is eenvoudiger om het verloop van benaamde stormen te volgen via sociale media, dan wanneer men slechts spreekt over “een storm”.

De namenlijst met stormnamen voor het seizoen 2024-2025. Bron: KNMI

Hoge bekendheid

Stormen krijgen pas voor vijf jaar een naam. Toch is het bijna iedereen bekend dat stormen een naam hebben, zegt het KNMI. 98% van de Nederlanders weet dat sterkere stormen benoemd worden. Bij zomerstorm Poly werd onderzoek gedaan naar de handigheid van stormnamen. Bijna de helft van de respondenten (45%) staat er neutraal in, maar een kwart (24%) vindt een stormnaam handig.

Westgroep

Het KNMI heeft zich in 2019 aangesloten bij het Britse Met Office en Ierse Met Éireann voor de naamgeving. Deze drie landen vormen samen de westgroep, omdat hier de meeste stormen uit het westen komen. In Europa zijn er vier andere groepen die stormsystemen benoemen. De namenlijst van iedere groep is uniek, maar een storm behoudt zijn naam als deze zich van het ene naar het andere gebied verplaatst. Soms treedt een genaamde storm in Groot-Brittannië of Ierland op, maar komt het niet naar Nederland of leidt niet tot een waarschuwing. Op die manier kan een stormnaam in Nederland worden overgeslagen.

Eva SandelowskyRedactie Weer.nl