Tyfoon brengt ravage in Azië
Tyfoon Gaemi heeft voor veel verwoesting gezorgd op het Aziatische continent. Het raakte eerst de Filipijnen en trok daarna via Taiwan naar China. Duizenden inwoners werden getroffen door de tyfoon en zijn hun bezittingen kwijtgeraakt.Aardverschuivingen en overstromingen
De tyfoon ging gepaard met extreme regenval en daardoor kon de grond het water niet tijdig opnemen. Grote gebieden kwamen onder water te staan en er waren diverse aardverschuivingen. Er kwamen hierbij enkele tientallen mensen om het leven.
De hoofdstad van de Filipijnen, Manilla, werd zwaar getroffen door de tyfoon. De moessonregens waren heviger door de storm toen het de Filipijnen bereikte, waardoor in Manilla grootschalige overstromingen plaatsvonden. Het water stond metershoog in de straten. Nu, een paar dagen later, is het waterniveau gezakt en wordt de omvang van de schade pas echt duidelijk.
Versterkte moessonregen
Woensdagnacht trok Gaemi verder naar Taiwan. Ook hier waren grote overstromingen en viel de stroom uit voor meer dan 450.000 huishoudens. Tussen woensdagnacht en donderdagmiddag is er op een deel van het eiland meer dan 1000 millimeter regen gevallen. In Kaohsiung, een stad in het zuiden van Taiwan, werd maar liefst 1350 millimeter regen geregistreerd.
In China werden ruim 150,000 mensen geëvacueerd voordat Gaemi donderdagavond het land bereikte. De hoogste rampwaarschuwing werd uitgegeven toen de storm de Chinese kust bereikte. De zomer in China is tot dusver erg wisselvallig, met zware regenbuien in het oosten en zuiden en sterke hittegolven in het noorden. Doorgaans regent het hevig van midden juli tot midden augustus vanwege de moesson. Door Gaemi kwam daar nog eens extra neerslag bij.
Het verwachte verloop van Gaemi, gepubliceerd door het Central Weather Administration op 23 juli. Bron: Taipei Times
Niet zeldzaam, maar wel sterk
Tyfoons komen regelmatig voor op de Filipijnen. Jaarlijks wordt het gebied getroffen door gemiddeld 20 tyfoons. In november 2013 kwam de meest verwoestende tyfoon voor, toen door Haiyan ruim 6300 mensen om het leven kwamen. Gaemi is de grootste tyfoon dat Thailand bereikte sinds 2016. Een zelfde soort storm raakte Taiwan voor het laatst in 2008.
Gaemi versterkte snel, met wind die 96 km/h sterker werd in 24 uur tijd, mogelijk onder invloed van de mondiale opwarming. Warmere oceanen zorgen ervoor dat stormen sneller intenser worden. De wind behaalde snelheden van 205 km/h toen het Taiwan naderde (gelijk aan een categorie 3 orkaan in het Atlantische gebied). Richting China verzwakte de storm naar een categorie 1 orkaan.
Een olietanker op weg naar de Filipijnen zonk door de storm. Een grootschalige operatie is bezig de olieramp onder controle te krijgen. Een olievlek van 4 kilometer lang werd waargenomen, wat grote economische gevolgen kan hebben voor de regio.