Nu

Wat kun je doen ter voorbereiding op zomerse stormen?

De zomer is officieel begonnen. Na een druilerige en regenachtige lente is het de vraag wat voor weer het warmste seizoen gaat brengen. Zal het mooi weer worden, of krijgen we opnieuw veel regen? Hoewel het nog relatief zeldzaam is, kan er ook dit jaar zomaar weer een zomerstorm voorkomen. In dit artikel vind je tips om je erop voor te bereiden, mocht de zomer van 2024 een storm voor ons in petto hebben.

Zeer zware zomerstorm in 2023

Goed voorbereid zijn op een zomerse storm is geen overbodige luxe, zo heeft het weer van vorige zomer ons geleerd. Storm Poly trok begin juli vorig jaar over ons land en zorgde in bepaalde gebieden zelfs voor code rood. 

Poly staat zelfs in de top 10 zwaarste zomerstormen van de afgelopen vijftig jaar. Ook in 2017, 2015 en 2012 was er een hevige zomerstorm. Hoog tijd dus om je er goed op voor te bereiden. 

Voorbereiding

Als er een storm dreigt uit te breken boven Nederlandse bodem, is het verstandig om alvast maatregelen te treffen. Zo zijn er enkele acties die je kunt ondernemen om schade aan bijvoorbeeld je huis of auto te voorkomen. 

Loop je huis na

Aan vrijwel ieder huis zitten voorwerpen aan de buitenkant bevestigd die door een sterke (ruk)wind kunnen loslaten. Denk bijvoorbeeld aan buitenlampen, schotelantennes, zonwering en zonnepanelen. Controleer daarom goed of dergelijke objecten goed bevestigd zijn en maak ze waar mogelijk extra stevig vast. 

Het is ook een goed idee om je dak te checken voorafgaand aan een storm. Gebruik bij dakpannen bijvoorbeeld panhaken of schroeven en voeg voor zonnepanelen meer gewicht toe als ballast. Als er toch schade ontstaat aan je huis, ben je in veel gevallen gedekt via je opstalverzekering, ook bij stormen. 

Loop je tuin na

Ook je tuin kun je stormproof maken. Berg spullen die losliggen in je tuin op. Denk bijvoorbeeld aan de tuinset, parasol, losstaande trampoline of ander speelgoed. 

Loop daarnaast je eventuele bomen en planten na. Verwijder in ieder geval dode bomen, want deze hebben een groot risico op omvallen tijdens een zomerstorm. Ook bomen en planten met erg uitstekende takken kunnen in aanloop naar stormachtig weer wel een snoeibeurt gebruiken. 

Auto en fiets slim wegzetten

De dag voordat de storm uitbreekt, kun je je auto het beste niet onder een boom parkeren. Ga op zoek naar een ‘boomvrije parkeerplaats’, zodat je het risico op schade door een omvallende boom zo klein mogelijk maakt. 

Ook je fiets kun je op een slimme manier wegzetten als je deze niet binnen kwijt kunt: maak ‘m met een ketting vast aan een rek, zodat hij niet om kan waaien en iets kan beschadigen. 

De dag van de storm

Houd op de dag van de storm het weerbericht goed in de gaten. Hoe hevig gaat de storm worden? Dit kan bij een zomerstorm nog weleens kort van tevoren anders uitpakken dan voorspeld. Bepaal op basis van de weercode of je de deur uitgaat. Bij code rood geldt: ga alleen op pad als het écht moet. En blijf als je naar buiten gaat zoveel mogelijk uit de buurt van bomen. 

Wanneer bel je de brandweer?

Is je ondanks een degelijke voorbereiding toch iets overkomen? Dan is het niet altijd nodig om 112 te bellen. Bel alleen in noodgevallen of bijvoorbeeld bij instortingsgevaar van een gebouw met het noodnummer. 

Is er geen spoed, maar heb je wel de brandweer nodig? Dan kun je bellen met 0900-0904. Als er een boom is omgevallen die het verkeer niet hindert, dan bel je met de gemeente. In je eigen tuin zul je zelf de achtergebleven ‘rommel’ moeten opruimen, zoals omgewaaide spullen of een omgevallen boom. Maar laten we hopen dat we deze zomer vooral mooi weer krijgen!

RedactieWeer.nl