Foto gemaakt door Michael Buholzer - Visletto - Verwoeste brug door een overstroming in de Maggia vallei
Foto gemaakt door Michael BuholzerVislettoVerwoeste brug door een overstroming in de Maggia vallei
Nu

Zwaar weer treft grote delen van Europa

Het zuiden van Europa kreeg eind juni te maken met zware onweersbuien. De hoeveelheid neerslag zorgde onder andere in Noord-Italië voor wateroverlast en er vielen grote hagelstenen. Enkele dagen later werden er waarschuwingen uitgegeven voor zeer zwaar weer in grote delen van Europa.

Maandag kreeg ook de Balkan te maken met supercellen, waarbij in Kroatië en Servië hagelstenen van ruim 6 centimeter werden gevormd. De grote hagelstenen hebben veel schade tot gevolg en in combinatie met rukwinden zijn ze levensgevaarlijk.

Enorme schade in de Alpen

Het hogedrukgebied boven Oost-Europa zorgde eind juni stabiel zomerweer in Nederland. In het zuiden van Europa had het andere gevolgen: daar ontstonden stevige regen- en onweersbuien. De buien verplaatsten zich traag, waardoor er in korte tijd lokaal veel regen kan vallen. In Italië werd voor 25 juni en de daaropvolgende dagen code oranje uitgegeven voor de regio’s Emilia-Romagna en Parma, waar wijken onder water kwamen te staan door de overstromingen. Ook aan het Gardameer was de toestand kritiek en werden evacuaties uitgevoerd.

Afgelopen weekend werden Noord-Italië en Zwitserland opnieuw getroffen door noodweer. Door zware buien veranderden rivieren in wilde wateren en werden wegen en bruggen verwoest. Overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen veroorzaken grote schade in de getroffen gebieden. De A13 in Zwitserland is maandenlang afgesloten vanwege een verwoestende modderstroom. Deze weg is een belangrijke route voor Nederlanders naar Italië, maar nu moeten reizigers uitwijken naar de A2 (Gotthardtunnel), de A12 of een bergpas.

De A13 in Zwitserland werd verwoest door een modderstroom. Bron: Swissinfo

Lange buienlijn

Een opvallend beeld van de radar zijn de enorme buienlijn die zich zaterdagnacht en zondagmiddag uitstrekten van de Alpen tot aan het noorden van Duitsland en Polen. In deze lijn zijn duizenden bliksemontladingen waargenomen. De buien bleven lang op hun plaats hangen en de neerslag viel tegen de bergen uit, waarna het naar beneden de dalen in stroomde. Het water stroomde met zulke kracht dat niets het kon tegenhouden. In noordoostelijke richting klonterden de buien samen tot grootschalige systemen en enkele getroffen gebieden kregen te maken met meer dan 100 mm neerslag binnen een korte tijd.

Een buiencomplex van meer dan 800 km trof Europa eind juni. In totaal kwamen meer dan 100.000 bliksemontladingen voor. Bron: Onlineweather Stormchasers / Lightningmaps.org

Het nieuwe normaal?

Veel recente nieuwsberichten over het weer gaan over extreme weersomstandigheden. Over de hele wereld vonden dit jaar al verscheidene extreme situaties plaats, zoals het noodweer in Dubai, overstromingen in Brazilië, langdurige hittegolven en het stormgeweld in grote delen van Europa. Vorige zomer kwam het tot zwaar noodweer in dezelfde Europese landen door het grensvlak van hete lucht in Zuid-Europa en koele lucht in West- en Noord-Europa. In hoeverre kan het extreme weer in de Alpen en Balken aangeschreven worden aan klimaatverandering?

Het WWF Italië bevestigt dat klimaatverandering een versterkend effect heeft op extreme gebeurtenissen die ooit zeldzaam waren, zoals de aardverschuivingen en overstromingen van eind juni. In de regio’s Valle d'Aosta en Piemonte was zo’n intense stortregen al twintig jaar niet meer gezien. We leven in een nieuwe ‘staat van permanente klimaatramp’, aldus het WWF. Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat de opwarming van de aarde de frequentie en intensiteit van stormen in zowel Europa als de VS vergroot. Een warmere atmosfeer bevat meer vocht, wat een energiebron is voor stormen. De warme, vochtige lucht stijgt op en botst met koelere lucht, de ideale omstandigheden voor onweersbuien. Daarnaast draagt een hoger vochtgehalte bij aan de vorming van grotere hagelstenen. Naarmate de mondiale temperatuur blijft stijgen, neemt de frequentie van zware onweersbuien waarschijnlijk verder toe.

Facebook video

Eva SandelowskyRedactie Weer.nl