Eerst nog regen, maar de zon komt weer in beeld
De onzekerheid in de weersverwachtingen van deze week neemt langzaam af. Met het voorbijgaan van het Paasweekend zijn de uitkomsten van de weermodellen meer naar elkaar toegelopen. Tot en met donderdag moeten we rekening houden met regen en bewolking. Daarna neemt het aandeel zonneschijn, en tegelijk ook de temperatuur, weer toe.Regengebieden komen langs
Woensdag begint droog, maar al snel verschijnen de eerste regenwolken. In de middag valt regionaal neerslag en een deel van de buien is steviger met een kleine kans op onweer. De buien houden in de middag aan en de activiteit neemt gedurende de avond af. Vanwege het dikke wolkenpakket verloopt de nacht naar woensdag niet koud, minimaal 7 graden. Woensdagochtend stijgt de temperatuur naar 12 tot 15 graden en voor veel plaatsen ligt het maximum een kleine graad hoger. In een bui voelt het frisser aan door het naar beneden komen van koele, vochtige lucht. ’s Avonds koelt het opnieuw af naar zo’n 8 graden.
Woensdagnacht komen sporadisch buien voor en vroeg op de donderdagochtend krijgt het hele land te maken met een omvangrijk regengebied. Het blijft de hele dag doorregenen en dat resulteert in een neerslagsom dat varieert van enkele millimeters in het westen tot meer dan 10 millimeter in het oosten. Pas laat in de avond trekt het regengebied weg en klaart het op. De neerslagactiviteit en een matige noordoostenwind houdt de temperatuur relatief laag, maximaal 10 tot 13 graden.

Op de Noord-Atlantische Oceaan bevindt zich een sterk lagedrukgebied die in die omgeving blijft steken, maar ondertussen veroorzaakt een zwakker lagedrukgebied boven Zuidoost-Europa regen in een groot deel van het continent. Bron: Wetterzentrale / ECMWF
Hogedrukgebied weer op de kaart
Tijdens het maken van de weersverwachting vorige week was het niet duidelijk wat het sterke lagedrukgebied in de Noord-Atlantische Oceaan zou doen. Blijft deze steken ten zuidwesten van IJsland, of beweegt het verder naar het oosten en reikt zijn invloed tot aan Nederland?
Een paar dagen later zijn de modellen ECMWF en GFS het met elkaar eens: het lagedrukgebied komt tot in ieder geval dit weekend niet verder dan IJsland. De regen- en windrijke invloed van deze depressiekern op Nederland is daarom beperkt. Na de regenachtige dagen is er in het weekend meer ruimte voor de zon, hoewel het risico op hardnekkige (lage) bewolking op de loer ligt. De windrichting draait vrijdag naar het oosten en dat levert stabieler weer en hogere temperaturen. Zaterdag en zondag is de windrichting variabel en zal deels zuidelijk zijn.

Zondag 27 april stuwt een hogedrukgebied in Noordoost-Europa warme lucht richting Nederland. Bron: Wetterzentrale / ECMWF
Deels zonnige Koningsdagviering
Het belooft een mooie Koningsdag te worden met zeker wat zon en temperaturen van richting de 20 graden. Dit jaar valt Koningsdag op zondag en is de viering daarom op zaterdag. Het wordt die dag tussen de 17 en 20 graden en er staat weinig wind. In de ochtend is er een grotere kans op zon dan in de middag en hetzelfde geldt voor zondag. Het wordt dan een graadje warmer, behalve in het uiterste noorden en westen van het land en er staat een zwakke tot matige wind.