Eind deze maand opnieuw kans op 25°C?
Op dit moment bevinden we ons in een barometrisch moeras. Dat wil zeggen dat de luchtdrukverschillen niet erg groot zijn en we door een dagelijkse gang steeds bewolking zien opduiken in de loop van de late voormiddag. De weermodellen geven richting woensdag een toenemende kans op neerslag door een lagedrukgebied dat via het UK naar Nederland opschuift. Mogelijk is dat slechts een tijdelijke dip in het weerbeeld, want weermodellen hinten op een nieuwe opwarming richting het einde van deze maand.Brengt hogedrukgebied redding?
In het Amerikaans weermodel GFS zien we al enkele runs opnieuw een trend naar meer hogedruk opduiken voor West-Europa. De Atlantische Oceaan blijft verzadigd met lagedrukgebieden en dat triggert op haar beurt “Warm Air Advection”. Eenmaal West-Europa in deze warme luchtstroom terecht komt kan het kwik snel stijgen naar 20 tot 25°C. Dat lijkt te gaan gebeuren

Er ontstaat naar alle waarschijnlijkheid een hogedrukgebied in de periode van 25 april en 1 mei 2025 in de buurt van West-Europa.
Een mix van opklaringen en buien
Vooraleer een drogere en warme periode kan aanbreken moeten we komende dagen nog rekening houden met een mix van zon en wolken. Uit deze wolken kan door dagelijkse opwarming geregeld neerslag vallen in de vorm van buien. Dat zien we ook gevisualiseerd in onderstaande weerpluim. Een weerpluim is de som van alle individuele berekeningen binnen een weermodel en geeft vaak een goed overzicht van de temperatuur en neerslagkans voor de eerstvolgende 7 dagen.

We zien een stijgende trend van de temperatuur in de weerpluim. Vooral tussen 28 en 30 april 2025 is een lokale 25°C niet uitgesloten bij voldoende zonneschijn.
Belgische stormjagers trekken naar Tornado Alley
Binnenkort trekken enkele stormjagers van NoodweerBenelux richting het walhalla voor extreem weer. Vanaf 25 april 2025 hopen ze extreem weer te onderscheppen en eventueel een tornado in beeld te krijgen. De eerste signalen zien er alvast hoopgevend uit met een clash van vochtige, warme lucht uit de Golf van Mexico met koelere lucht uit het westen. Op het grensvlak ontstaan vaak intense onweersbuien die supercells worden genoemd.

Vanaf 25 april tot een stuk in mei zijn Belgische stormjagers actief in het gebied voor extreem weer en supercells.