En toen verschenen er toch weer neerslagkansen op de kaart
Schreef ik aan het begin van de week nog overtuigd dat hogedrukgebieden de komende tijd sterk het Nederlandse weerbeeld zouden beïnvloeden, is dat weerbeeld toch ineens aan het veranderen. Halverwege volgende week zwakt het hogedrukgebied boven Europa af en krijgen storingen de ruimte om dichterbij te komen.Op dit moment is hogedruk nog sterk en bevindt Europa zich onder een rug van de straalstroom. Lagedruk wordt ten westen van de Britse Eilanden naar het noorden van Scandinavië geleid, waar ze vervolgens over Rusland weer naar het zuiden bewegen. Nederland zit in een beschermende ‘bel’ van rustig weer, met weinig wind en neerslag. Over een week ziet dat er heel anders uit: hogedruk bevindt zich niet langer in de buurt en sterke lagedrukgebieden trekken over de Noordzee. Het verschil komt door de beweging van de straalstroom. Deze golft nu sterk boven Europa, wat de posities van drukgebieden voor langere tijd in stand kan houden. De komende dagen verschuift dit naar een krachtige west-oost stroming die stormdepressies in de trog van de straalstroom naar Europa stuwt.
De positie van de straalstroom op 17 januari (links) en 24 januari (rechts). Het verandert van zeer golvend naar sterk west-oost gericht. Bron: Metcheck.com
Eerst nog rust
Het weekend en begin van volgende week is het circulatiepatroon nog oostelijk tot zuidelijk. Geleidelijk draait de wind door naar het zuidwesten, maar op dat moment valt nog niet veel neerslag. Het weekend verloopt fris, met temperaturen rond het vriespunt. Net als vrijdag is er grote kans op (plaatselijk) mist. Komt de zon nog even om de hoek kijken, dan wordt het iets warmer tot maximaal 5 graden. In de heldere nachten komt het tot lichte vorst. Het waait niet hard, maximaal windkracht 2 tot 3. Vanaf maandag trekt de wind verder aan tot windkracht 3 in het binnenland en 4 aan de kust. Het wordt dan ook iets warmer en bewolkter.
Westelijke stroming
Donderdag draait het roer om. Lagedruk trekt over Frankrijk noordwaarts en daarbij beweegt de kern over Nederland. Het brengt regen en veel wind, een guur weerbeeld. Donderdag en vrijdag worden windkrachten van 3 tot 5 Bft verwacht. Zaterdag is het opnieuw raak als een sterke depressie ten noorden van Schotland over de Noordzee trekt. Dit systeem ontwikkelt zich zeer snel en sterk binnen twee dagen, waardoor het een krachtige en wijd gestrekte invloed zal hebben. Gedurende het weekend maakt het systeem een bocht richting het noordwesten en dan neemt de invloed ook af.
Het ECMWF model berekent voor volgende week regelmatig neerslag. Bron: Wetterzentrale
Vrijdag en zaterdag kunnen harde windstoten optreden. Ook wordt enkele millimeters neerslag verwacht van donderdag tot en met zondag. Op dit moment worden de grootste neerslagsommen berekend voor vrijdag en zaterdag en in totaal valt er tussen de 10 en 20 millimeter regen. De mate van neerslag is op deze termijn vaak wat onzeker, dus houd onze weerberichten in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.
Kou maakt plaats voor zachtere lucht
Al met al kunnen we concluderen dat de tijd van rustig winterweer op zijn einde loopt. Volgende week vindt een omslag plaats naar natter weer met meer wind en zachtere temperaturen. Overdag kan het kwik zelfs de 10 graden aantikken wanneer het warmtefront over Nederland trekt. Ook ’s nachts blijft het warmer door de aanwezige bewolking. Na volgende week zijn er tekenen op de weerkaart dat Nederland zich een tijdje bevindt rond de grens tussen warmere en koudere lucht. Dat zou nog wel eens interessante weersituaties kunnen gaan opleveren.