Foto gemaakt door Bron: Pexels.com - Gedeeltelijke eclips
Foto gemaakt door Bron: Pexels.comGedeeltelijke eclips
Nu

Gedeeltelijke zonsverduistering te zien op 29 maart

Een paar weken geleden was er in Nederland al een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Aanstaande zaterdag vindt opnieuw een bijzonder astronomisch verschijnsel plaats: een gedeeltelijke zonsverduistering. Hierbij schuift de maan gedeeltelijk voor de zon. Dit fenomeen speelt zich in de ochtend af en is ook in Nederland waarneembaar.

Hoe ontstaat een zonsverduistering?

Een zonsverduistering, ook wel eclips genoemd, treedt op wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon komt te staan. Dit gebeurt niet elke maand, omdat de baan van de maan enigszins gekanteld is ten opzichte van de aardbaan. Wanneer de maan op de juiste plek in haar baan staat, kan zij (gedeeltelijk of volledig) het zonlicht blokkeren.

Schematische afbeelding van wat er tijdens een volledige zonsverduistering en maansverduistering gebeurt. Bron: zonsverduistering.nl

Doordat de maan veel dichter bij de aarde staat dan de zon, kan zij de zon volledig afdekken. Een totale zonsverduistering is echter maar op een beperkt deel van de aarde zichtbaar en is daardoor een zeldzaam fenomeen. In Nederland moeten we nog lang wachten op de volgende totale eclips: pas op 7 oktober 2135 zal deze weer te zien zijn. Gedeeltelijke zonsverduisteringen komen daarentegen veel vaker voor.

Hapje uit de zon

Op zaterdag zal slechts een deel van de zon door de maan worden bedekt. Tijdens de piek lijkt het alsof er een hapje uit de zon is genomen. In Nederland zal de maan ongeveer 24% van het oppervlak van de zon afdekken. Wereldwijd is er dit weekend geen enkele locatie waar een totale verduistering te zien is. De maximale bedekking vindt plaats in delen van Quebec, Canada, waar de maan zo'n 94% van de zon afschermt. Het effect op het daglicht zal in Nederland minimaal zijn. Het kan wel even iets donkerder worden aankomende zaterdag, alsof er een wolk voor de zon schuift. Helemaal schemerdonker zal het zaterdag niet worden, omdat er maar een klein deel van de zon wordt bedekt.

Wanneer is het te zien?

De zonsverduistering begint zaterdagochtend om 11:15 uur en eindigt om 13:00 uur. De piek is om 12:10. De maan zal van rechts over de zon schuiven, waarbij de schaduw zich halverwege aan de bovenkant van de zon bevind. Daarna verdwijnt de schaduw aan de bovenkant. In totaal duurt de zonsverduistering ongeveer 1 uur en 45 minuten.

Piek van de zonsverduistering op 29 maart. Bron: hemel.waarnemen.com

Deels bewolkt

Het wordt spannend of we daadwerkelijk de zonsverduistering kunnen zien zaterdag. De dag begint overal bewolkt, maar gedurende de dag trekken opklaringen vanuit het westen het land binnen. Tijdens de piek van de eclips om 12:10 zal het deels bewolkt zijn. In de middag klaart het verder op, maar de vraag is of dit op tijd gebeurt om de verduistering goed waar te nemen. Wel blijft het overal droog. Voor als je het fenomeen buiten wilt meemaken is een jas handig. De maximumtemperatuur ligt namelijk maar rond de 10 graden Celsius.

Zonsverduistering zelf bekijken

Wil je de zonsverduistering zien? Kijk nooit rechtstreeks in het zonlicht, zelfs niet wanneer een deel van het zonlicht wordt geblokkeerd! Hoewel een deel van het zonlicht is geblokkeerd door de maan, is het nog steeds schadelijk voor je ogen om rechtstreeks in de zon te kijken. Zelfs een zonnebril biedt onvoldoende bescherming. Wil je het toch graag zien? Draag dan een beschermende eclipsbril. Deze is ontworpen om schadelijke straling te filteren, zodat je toch genoeg bescherming hebt om in de zon te kunnen kijken.

Ben je al benieuwd wanneer de volgende volledige zonsverduistering zal zijn? Zet dan 12 augustus 2026 in je agenda en boek alvast een reisje naar het Noordpoolgebied, Groenland, IJsland of Spanje. Alleen op deze locaties is de totale zonsverduistering te zien. In Nederland schuift de maan dan voor ongeveer 90% voor de zon.