Foto gemaakt door Stathis Roussos (happyframeflights) - Naoussa, Paros - Een overstroomde weg in de haven van Naoussa
Foto gemaakt door Stathis Roussos (happyframeflights)Naoussa, ParosEen overstroomde weg in de haven van Naoussa
Nu

Grote overstromingen Griekse eilanden

Op enkele populaire Griekse eilanden viel aan het begin van de week veel regen. Zware onweersbuien op maandag en dinsdag veroorzaakten overstromingen en aardverschuivingen. Op meerdere eilanden was het chaos.

Noodtoestand

Zware stormen bereikten de regio van de Egeïsche Zee en troffen de Cycladen eilandengroep. De regen- en onweersbuien brachten grote neerslagsommen, hagelstenen en zware windstoten. Op de eilanden Mykonos en Paros werd een noodtoestand uitgeroepen vanwege de situatie. Inwoners werden opgeroepen binnen te blijven, scholen bleven gesloten en de autoriteiten legden een verkeersverbod op. De eerste dag van het noodweer werd op automatische meteorologische stations van het Nationaal Observatorium van Athene een dagelijkse neerslagsom van meerdere tientallen millimeters gemeten op Mykonos en Paros.

De enorme hoeveelheid regen liet grote verwoesting achter. Auto’s werden meegesleurd naar zee, straten liepen onder water en huizen zijn overstroomd. Overal ligt puin, modder en hout. Op een satellietfoto is te zien waar het puin en modder in de zee terechtkwam vanaf Naoussa. Daar werd de grootste schade gemeld omdat het water via natuurlijke wijze van de bergen op Paros naar beneden stroomde richting Naoussa – over de enige weg naar de stad.

Satellietfoto waarop de instroom van modder in de Egeïsche Zee goed zichtbaar is. Bron: Protothema

Ook op Kreta en Rhodos leidde de regenval tot wateroverlast, waar de meest intense buien aanhielden van dinsdag tot en met woensdagochtend. Op Kreta werden reddingsteams ingezet om zeven mensen te redden uit auto’s die vastzaten in het overstromingswater. Stormachtige windvlagen leidden tot omgevallen bomen en materiële schade.

Aardbevingen Santorini

Twee maanden eerder werd het gebied getroffen door honderden kleine en middelgrote aardbevingen. De meeste bevingen, geconcentreerd in een gebied ten noordoosten van Santorini, hadden een kracht van 3 of 4 op de schaal van Richter. De schokken waren op het eiland Santorini voelbaar. Uit voorzorg werden scholen gesloten en evacueerden veel inwoners het eiland.

De aardbevingszwem begon in juni vorig jaar en intensiveerde sinds de laatste week van januari. Er zijn duizenden bevingen geweest op een diepte van 4 tot 10 kilometer en de zwaarste had een kracht van 5,2. Omdat het gebied zowel vulkanisch als tektonisch actief is, is de oorzaak van de bevingen niet eenvoudig te achterhalen. De aardbevingen verplaatsten zich richting de zwakke plek in de Egeïsche aardplaat. Onder de vulkanen is het rustig en daarom wordt niet uitgegaan van een uitbarsting.