Foto gemaakt door Arnout Bolt - Wierum - Een blik naar het noorden en je ziet winterse buienwolken
Foto gemaakt door Arnout BoltWierumEen blik naar het noorden en je ziet winterse buienwolken
Nu

Het jaar start met goede sneeuwkansen

Winterse buien waren vandaag al deel van het weerbeeld. Een noordelijke stroming in de hogere delen van de atmosfeer stuwt koude lucht naar Nederland. In deze lucht bevinden zich buien met een winters karakter. In de lage temperatuur boven de Noordzee valt de neerslag geregeld als sneeuw, maar boven land is de atmosfeer wat warmer en smelten de ijskristallen onderweg naar beneden. Desondanks konden in het oosten de buien lokaal gepaard gaan met (natte) sneeuw. Wit wordt het er niet van, want de bodemtemperatuur is niet laag genoeg en dan smelten de sneeuwvlokken snel weer weg.

Het eerste weekend van januari en de daaropvolgende dagen doen zich opnieuw sneeuwkansen voor. Wat valt er te verwachten?

Zondag een sneeuwfront

In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend kan er nog een enkele winterse bui vallen. Vanaf de middag wordt het droger, maar blijft in het noorden kans op lichte regen. In de nacht klaart het op enkele plekken op, maar zaterdag is het vrijwel de gehele dag zwaar bewolkt. Vooral de middelhoge en hoge bewolking spelen hierbij een grote rol.

In de nacht van zaterdag op zondag trekt er vanuit het zuiden een sneeuwfront over Nederland. De neerslag begint als sneeuw en gaat later op de ochtend over in regen. De zuidelijke helft van het land krijgt als eerste te maken met de sneeuw, maar ook met de overgang naar regen. Tegen het einde van de ochtend kan het in het noorden nog sneeuwen terwijl het in de rest van het land al een tijd lang regent. Het blijft vervolgens de hele dag regenen, dus een echt sneeuwlandschap zit er niet in. Wel kan het na de sneeuwbuien tijdelijk even wit worden.

Tot wel 10 cm sneeuw

Regionale weermodellen verwachten enkele centimeters sneeuw, maar de hoeveelheden verschillen onderling. Het Franse ARPEGE en het Belgische ALARO model berekenen de grootste sneeuwvalsommen, namelijk 5 tot 10 cm in het zuiden en midden van het land. De andere modellen zijn iets voorzichtiger en berekenen 2 tot 4 cm. Het noorden heeft de laagste sneeuwsommen omdat daar de buien later arriveren. Ook het ECMWF en GFS verwachten zondagochtend in totaal tot 5 cm sneeuw.

Sneeuwval volgens het HARMONIE (KNMI-NL) model. Bron: Wetterzentrale

Kou maakt plaats voor warmere lucht

De sneeuw van zaterdagnacht hoort bij het wegtrekken van koude lucht. Vanuit het zuiden beweegt een warmtefront over Nederland, welke tijdelijk zachte lucht aanvoert. Deze warmere lucht moet stijgen over de reeds aanwezige koude lucht en daarom ontstaat een groot buiengebied. Zondagmiddag en maandag hebben een regenachtig karakter en temperaturen stijgen tot nabij de 10 graden. In het zuidoosten kan het zelfs 13 graden worden! De zachte periode is echter van korte duur, want dinsdag trekt een nieuw koufront het land binnen.

Vanaf dinsdag weer sneeuw?

De wind draait dinsdagochtend naar het noordwesten. Koude en vochtige lucht boven de Noordzee kan ons daardoor weer bereiken. Het weerbeeld wordt dan sterk wisselvallig, met afwisselend (winterse) buien en zonnige perioden. Naar verwachting houdt dit weertype tot in ieder geval donderdag aan. Dinsdag is er de grootste kans op sneeuw, maar valt regionaal ook enkele millimeters regen. De temperatuur stijgt niet boven de 6 graden en onder de (sneeuw)buien koelt het tijdelijk sterk af. ’s Nachts is met name in het oosten kans op lichte vorst.

Zondag, dinsdag en donderdag is er de grootste kans op sneeuwval. Bron: KNMI expertpluim (ECMWF)

Hogedruk bepaalt de rest van volgende week

De verwachtingen na donderdag staan in het teken van hogedruk en mogelijk stabiel winterweer. Aan het begin van de week bevindt zich een hogedrukgebied bij Groenland en deze beweegt zich oostwaarts, om vervolgens vrijdag onze omgeving te bereiken. Neemt dit drukgebied in kracht toe, dan worden storingen tegengehouden en neemt de kans op rustig, zonnig weer toe. De nachtvorst wordt wat strenger, maar de bovenlucht is nog aan de warme kant waardoor het overdag enkele graden boven 0 uitkomt.