Is het gedaan met het zonnige lenteweer?
Na een maart vol met zonneschijn en ook een zeer zonnig begin van april is het weer even wennen om de symbolen van wolken en regen in de weerapp te zien staan. De laatste paar ochtenden begonnen al vrij bewolkt, als gevolg van een veranderende windrichting. De wind nam een noordwestelijke richting in plaats van het droge noordoosten. Maar toch kwam de zon er uiteindelijk vaak weer doorheen. Is dit het begin van een doorbreking van het weerpatroon dat Nederland zo lang in zijn greep hield?Zaterdag regionaal warm
Zaterdag zal de warmste dag van deze week zijn. Halverwege de middag worden over heel Nederland temperaturen van boven de 20 graden verwacht. Met voldoende zon kan lokaal de 25 graden gehaald worden, wat betekent dat het de eerste zomerse dag van het jaar kan worden. In De Bilt blijft het waarschijnlijk onder de 25 graden, dus zit een vroegste landelijke zomerse dag ooit er niet in.
Westcirculatie
Zaterdag kan het zo warm worden omdat een (relatief zwak) hogedrukgebied over Nederland beweegt en daarmee een zuidelijke wind veroorzaakt. Er wordt dan vrij warme en droge lucht aangevoerd. Hierna beweegt het hogedrukgebied verder naar het oosten en neemt zijn invloed af. In plaats daarvan neemt een lagedrukgebied ten oosten van IJsland de regie over. Dit drukgebied blijft een tijdje hangen tussen IJsland en de Britse Eilanden en dat veroorzaakt in Nederland wind uit het (zuid)westen. Depressiesystemen met neerslag komen dan dichterbij, wat vanaf zondag te merken is.
De temperaturen liggen volgende week rond of iets boven de normaal van 14 graden, dus het wordt niet uitgesproken warm of koud. Wel ligt een stuk meer bewolking op de loer omdat de aangevoerde lucht vochtiger is. Een deel van deze bewolking bevat neerslag. Het eerste regengebied trekt in de nacht van zaterdag naar zondag over Nederland en zal zorgen voor een paar millimeter regen. Nadat zondagmiddag de regen via het noordoosten het land uit trekt, wordt maandag een droge dag verwacht. Dinsdag en woensdag vallen enkele buien.
Ook wat zon
Tussen de buien door zal de zon zich volgende week ook laten zien, maar uiteindelijk toch een stuk minder dan de afgelopen weken. De verwachting voor de tweede helft van komende week is wat onzekerder. Een nieuw hogedrukgebied bij de Azoren strekt zich uit richting Spanje en vormt een uitloper richting Noordwest-Europa. Als deze situatie zo uitkomt, houden we er een droge en zonnige donderdag aan over. Vrijdag passeert dan weer een groot neerslaggebied dat mogelijk gepaard gaat met instabiliteit en hevigere buien. Gedurende het weekend lijkt het wisselvallige karakter aan te houden volgens het Amerikaanse GFS weermodel. Het Europese model is optimistischer in de hoeveelheid zonneschijn vanaf donderdag.
De verdeling van drukgebieden beweegt duidelijk meer dan in de voorafgaande periode. In plaats van een geblokkeerde situatie met hogedruk boven West-Europa en lagedruk in Zuid- en Noord-Europa, volgen de systemen elkaar sneller op. De wind komt daarom vanuit wisselende richtingen en per dag is de weersituatie verschillend. De week daarna lijkt het rustiger weer te worden.