Foto gemaakt door Corné Ouwehand  - Zuiderheide - Zondag 5 januari was er tijdelijk een wit landschap na sneeuwbuien die over Nederland trokken
Foto gemaakt door Corné Ouwehand ZuiderheideZondag 5 januari was er tijdelijk een wit landschap na sneeuwbuien die over Nederland trokken
Nu

30-daagse: Januari in het teken van rustig hogedrukweer?

De eerste week van januari begon vrij onstuimig met zelfs de eerste nieuwjaarsstorm in 30 jaar. In deze week viel aardig wat neerslag, maar waren ook dagen met meer zonneschijn. Zaterdagnacht sneeuwde het op veel plaatsen in Nederland, al zorgde een warmtefront dat het niet lang bleef liggen. Was dit een turbulente overgangsweek naar stabiel winterweer in januari?

Week 2: 6 t/m 12 januari

  • Wisselvallig en een daling in de temperatuur

De tweede week van januari begint met een overgang naar kouder weer. Het lagedrukgebied verantwoordelijk voor de sneeuwbuien trekt weg richting het noorden, waarna een ander, kleiner lagedrukgebied het overneemt tot aan het weekend. Daarna versterkt hogedruk boven het zuidwesten van Europa en dat leidt tot een stabilisatie in het weer.

Op maandag liggen de temperaturen nog tot boven de 10 graden, maar dinsdag is een koufront gepasseerd en bevinden we ons in koudere lucht. De temperatuur daalt naar waarden rond of net onder het langjarig gemiddelde, met overdag maxima rond de 5 graden en 's nachts minima rond het vriespunt. De eerste helft van de week is de kans op neerslag groot met ook een enkele winterse bui. De zuidwestenwind is matig van kracht, maar later in de week neemt de windsterkte wat af en draait het naar het westen. Vanaf het weekend komt de wind uit een oostelijke richting.

Week 3: 13 t/m 19 januari

  • Droger en weinig wind

Deze week versterken hogedrukgebieden boven Centraal-Europa en dat brengt rustig weer in Nederland. De polaire lucht ligt te ver naar het noorden, waardoor de lucht boven Europa kan opwarmen en de oostenwind niet echt streng winterweer oplevert.

Het rustige weerbeeld vergroot de kans op lage bewolking en dat voorkomt sterke afkoeling. Wolken worden afgewisseld met zon en dan is het fijn winterweer. Opklaringen in de nacht kunnen leiden tot lichte vorst, maar overdag warmt het weer op tot boven het vriespunt en komen de temperaturen tussen de 2 en 5 graden uit.

Week 4: 20 t/m 26 januari

  • Hogedruk en droog weertype

Halverwege januari is het nog steeds rustig weer onder invloed van hogedruk boven Europa. De positie van de kern van het hogedrukgebied is bepalend voor de precieze invloed op het Nederlandse weer. Er is een kans op zonnige perioden, maar bij vochtige lucht ontstaat makkelijk mist of laaghangende bewolking. De temperaturen komen uit rond of iets beneden de normaal van 6 graden met lichte nachtvorst.

Week 5: 27 januari t/m 2 februari

  • Kans op neerslag niet uitgesloten

In de laatste week van januari blijft het droge weer waarschijnlijk aanhouden. De sterkte van het hogedrukgebied neemt waarschijnlijk wat af en verschuift naar het zuiden. Hierdoor zouden storingen op een gegeven moment weer dichterbij kunnen komen, met wisselvallig weer tot gevolg. Blijft hogedruk meer in de buurt, dan worden storingen op afstand gehouden en blijft het een rustiger weertype. Temperaturen worden voor deze periode rond of iets hoger dan normaal berekend. Door de verplaatsing van drukgebieden kan de wind draaien naar een zuidelijke of zuidwestelijke richting.

Al met al doen zich in januari een aantal winterkansen voor, maar komt het niet tot strenge vorstdagen. Ook deze maand zal het ijs daarom niet dik genoeg groeien voor een Elfstedentocht. Het wordt een stabielere periode met rustig weer en weinig neerslag. Overdag liggen de temperaturen enkele graden boven 0 en 's nachts komt het tot lichte vorst. De zon zal zich af en toe laten zien, maar in de warmere lucht op grote hoogte ligt wolkenvorming op de loer.