Ondanks La Niña was januari wereldwijd te warm
Vorig jaar eindigde januari wereldwijd op de eerste plek van de warmste januarimaanden ooit gemeten. Het was op dat moment de achtste maand op rij met recordwarmte en dat werd gekoppeld aan El Niño omstandigheden in de tropische Stille Oceaan. Het was toen de tiende maand op rij met recordhoge temperaturen van het oceaanoppervlak.Dit jaar overtreft januari weer het temperatuurrecord, maar dit keer is er geen El Niño om de schuld aan te geven. Sterker nog, er heerst een zwakke La Niña en de oceaantemperaturen zijn minder hoog. “Januari 2025 is een verrassende maand en zet de recordtemperaturen van de afgelopen twee jaar voort”, zegt Samantha Burgess, strategisch leider voor klimaat bij het ECMWF.
Hoge temperatuur
De gemiddelde wereldwijde temperatuur in januari 2025 bedraagt 13,23°C, dat is 0,79°C boven het langjarig gemiddelde van de periode 1991-2020 en enkele tienden van een graad warmer dan januari 2024. Het is ook de 18e maand op rij met een wereldwijd gemiddelde temperatuur hoger dan 1,5°C boven het pre-industriële niveau (1,75°C hoger).
In Europa lag de gemiddelde temperatuur 2,5 graden boven het langjarig gemiddelde van januari. Wel was er een groot contrast tussen het zuiden en oosten van Europa en het westen. In het zuiden en oosten lagen de temperaturen het hoogst boven het gemiddelde, terwijl ze onder gemiddelde lagen in noordwestelijke landen. In Canada was de temperatuur veel hoger dan gemiddeld, terwijl in de Verenigde Staten een opvallend lage temperatuur werd gemeten. Dat heeft te maken met de uitbraak van koude, Arctische lucht in de VS en de bijbehorende sneeuwstormen.
Zeewater oppervlaktetemperaturen
De gemiddelde zeewatertemperatuur komt uit op 20,78°C, het op één na hoogste niveau in de meetgeschiedenis. In de centrale tropische Stille Oceaan waren de oceaantemperaturen lager dan gemiddeld, maar in het oostelijke deel lagen de temperaturen dichter bij of boven het gemiddelde. Dit impliceert een vertraging van La Niña omstandigheden. In de andere oceanen en zeeën lagen de oppervlaktetemperaturen nagenoeg overal boven het gemiddelde.
Het Arctische en Antarctische zee-ijs bereikten niveaus lager dan gemiddeld. Voor het Noordpoolgebied was dit 6% lager dan gemiddeld, vrijwel gelijk aan het laagste niveau van januari 2018.