Opnieuw drogere lucht in aantocht
Het hogedrukgebied boven Centraal-Europa dat ons de afgelopen dagen rustig en zonnig weer bracht, splitste zich vandaag in twee delen. Het westelijke deel bevindt zich ten zuidwesten van Nederland, waardoor vandaag de wind naar het zuidwesten draaide. Deze ontwikkeling duwt wat zachtere en vochtige lucht van zee naar Nederland. Donderdag beweegt het hogedrukgebied naar het oosten en dat brengt weer een drogere wind uit het zuiden.Hogere luchtvochtigheid
Vanaf vrijdag 10 januari kwam drogere lucht het land binnen en waren er regelmatig opklaringen. ’s Nachts leidde dat tot lichte tot matige vorst en overdag was weer wat blauwe lucht te zien. Het was het typische rustige hogedrukweer, waar (lage) bewolking en mist ook op de loer liggen. Dinsdag lag de gemiddelde relatieve vochtigheidsgraad hoger nadat wind vanaf de Noordzee werd aangevoerd. De gevoelstemperatuur neemt daardoor af en het voelt buiten niet meer zo “droog” winters aan.
De bewolking breidde zich dinsdagmiddag over het land uit en daaruit kon wat motregen vallen. De zachtere en vochtige lucht voorkomt het sterk afkoelen van de grond, waardoor het dinsdagnacht niet meer tot nachtvorst komt. In de vijf nachten die hieraan vooraf gingen heeft het wel gevroren en op sommige plekken groeide er genoeg ijs om te schaatsen, zoals in Winterswijk. De schaatspret was echter voor korte duur, want de temperaturen komen overdag enkele graden boven 0 en nachtvorst wordt pas vrijdag weer verwacht.
Woensdag speelt bewolking een grote rol in het weerbeeld. De temperatuur ligt in het zuidoosten het laagst met 4 tot 5 graden. Richting het noordwesten wordt warmer, tot maximaal 10 graden. Er wordt geen neerslag verwacht en er staat een zwakke wind van windkracht 1 tot 2. Een saaie, grijze dag dus.
Vanaf donderdag meer zon
Het hogedrukgebied bevindt zich vanaf donderdagmiddag meerder dagen boven Centraal-Europa. Aan de westkant van de kern waait de wind uit het zuiden en die grens ligt precies bij de Benelux. Koudere en drogere lucht van de continentale gebieden wordt naar Nederland gevoerd. Het rustige winterweer keert terug, met weinig wind, zonnige perioden en koudere nachten.
Donderdag stijgt overdag de temperatuur naar 3 tot 8 graden. Tijdens zonnige perioden voelt het buiten een stuk aangenamer winters. Aanwezige bewolking trekt donderdagochtend richting het noorden weg. Verwacht wordt een aantal dagen zonder (veel) bewolking, al blijft dat een lastig punt voor de weermodellen.
Temperatuurdaling
Donderdagnacht daalt het kwik tot rond het vriespunt en is op sommige plekken kans op lichte vorst. Vrijdagochtend begint koud met temperaturen tussen de 0 graden in het (zuid)oosten en 3 graden in het westen. In Limburg begint de dag met lichte vorst, maar door de zon wordt het snel warmer. Het wordt maximaal 6 graden. Donderdag en vrijdag staat een zwakke tot matige zuidenwind. In het uiterste noorden van het land komt de wind donderdag meer uit het zuidwesten en daar waait het ook wat meer. De rest van het weekend houdt de wind een hoek uit het zuiden of oosten.
Ook in het weekend ligt de maximumtemperatuur rond de 6 graden. In het zuidoosten blijft het vaak opvallend kouder dan in de rest van het land. De nachten naar zaterdag en zondag verlopen fris met plaatselijk vorst. Op de plekken met opklaringen daalt de temperatuur verder dan daar waar bewolking blijft hangen.
Nog geen einde in zicht
Het hogedrukgebied houdt nog wel een tijdje grip op het weer in Nederland. Berekeningen van het rustige winterweer lopen door tot op de lange termijn. Het ECMWF model verwacht de komende weken een oostelijk tot zuidelijk windregime, wat storingen op de Noordzee op afstand houdt. Als dit zo uitkomt, blijft het nog een tijdje licht winters met een zonnetje. Winterse buien zoals in de eerste week van januari houden zich daarbij afwezig.