Overgang naar westelijke circulatie: regen en wisselvalligheid
Al een tijdje bevinden we ons in een situatie met grenslaagweer, dat is weer dat zich afspeelt in de onderste laag van de atmosfeer. Typisch voor rustig hogedrukweer in de winter is een inversie in de temperatuur. Normaal gesproken daalt de temperatuur met de hoogte, maar tijdens een inversie stijgt die juist. Dicht bij de grond koelt de lucht snel af, maar zonder zon of wind lossen de mistige condities niet op. Weermodellen hebben moeite met grenslaagweer en hadden het dan ook regelmatig bij het verkeerde eind.Was er geen sprake van een inversie, dan hadden we deze dagen waarschijnlijk zonnig en aangenaam winterweer gehad. Helaas bleek de inversielaag hardnekkig en bleef het dagenlang mistig en koud. Vanaf vandaag komt daar verandering in, wanneer de wind draait naar het zuidwesten en toeneemt in kracht. Dit zorgt voor het mengen van de luchtlagen en zo wordt de koude laag van het oppervlak verdreven.
Weer grijs, ook zon?
Het is niet een weersverandering waar menig persoon zich op had verheugd. Van grijs weer gaan we naar grijs weer met regen en wind. Maar de verandering in circulatiepatroon maakt ook ruimte voor zon tussen de buien door.
Woensdagmiddag en -avond trekt vanuit het zuidwesten het eerste regengebied over Nederland. Op de meeste plekken valt ongeveer 10 millimeter neerslag. Het zuiden zal daarbij wat natter zijn dan het noorden. In de nacht naar donderdag trekt de regen weg. De komende dagen zien we een stijging in de temperatuur, al is daar vandaag nog niet veel van te merken. Het wordt maximaal 3 tot 5 graden en er staat een matige zuidwestenwind.
Storm Éowyn
Donderdagochtend trekt de wind verder aan en in de avond wordt aan de kust een krachtige tot harde wind verwacht. Ook vrijdag waait het hard, wat samenhangt met de passage van een zeer sterk lagedrukgebied over Ierland en Groot-Brittannië. Rondom de kern van dit lagedrukgebied wordt door modellen een krachtig windveld berekend en het kan zelfs windsnelheden van orkaankracht opleveren over de Noordzee. Vrijdagochtend krijgt Ierland de volle laag van de storm, maar ook in Nederland krijgen we een deel van het windveld mee. Vooral langs de kust kan het stormachtig gaan waaien.
Ierland krijgt vrijdag de voltreffer van het windveld van lagedruksysteem Éowyn. Ook in Nederland neemt de kracht van de wind toe. Bron: Meteologix / ECMWF
Vanaf donderdag buiig
Donderdag overdag is het wisselvallig met wolken, buien en af en toe zon. Onder de regenwolken neemt de wind even toe. Daarna volgen opklaringen en is het buiten wat aangenamer. De maximumtemperatuur ligt tussen de 5 en 7 graden. ’s Nachts koelt het licht af tot ongeveer 4 graden. Vrijdag wordt zachtere lucht aangevoerd en dan stijgt de temperatuur richting de 10 graden. In deze zachte luchtsoort is het voorlopig dan ook gedaan met de nachtvorst.
Het weekend verloopt wat frisser omdat koude lucht hoger in de atmosfeer zich net boven Nederland bevindt. Begin volgende week neemt de zachtere lucht het weer over en nemen de temperaturen toe naar zo’n 8 graden overdag en 4 in de nacht. Vrijdag trekt een regengebied over het land, gekoppeld aan het front van storm Éowyn. Ook op zaterdag vallen enkele flinke buien en stijgt de neerslagsom met tot wel 10 of 20 millimeter in voornamelijk de zuidelijke helft van het land. Zondag is het droger en zonniger, maar vanaf maandag neemt de neerslagkans weer aanzienlijk toe. Na een wat stormachtige vrijdag gaat de wind wat liggen en waait het in het weekend matig tot vrij krachtig (3-5 Bft). De passage van het lagedrukgebied op de Noordzee zorgt zaterdag tijdelijk voor een wind uit noordelijke richtingen. Later op de avond draait deze terug naar het westen en zondag het zuiden.