Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: langer allergieseizoen door klimaatverandering
Dat de opwarming van de aarde invloed heeft op het allergieseizoen, was al langer bekend. Zes jaar geleden bracht bijvoorbeeld het KNMI een klimaatbericht uit over de invloed van klimaatverandering op hooikoorts. Een nieuwe studie toont aan dat seizoensgebonden allergieën wereldwijd verergeren en langer duren door klimaatverandering.Onderzoeksresultaten
De auteurs van het onderzoek concluderen dat klimaatverandering de ernst van hooikoortssymptomen beïnvloedt door het verlengen van het pollenseizoen, het verhogen van de pollenconcentratie en het vergroten van de allergiegevoeligheid. Een stijgende temperatuur verhoogt de atmosferische concentratie van allergenen, waardoor symptomen verergeren.
De studie analyseerde gegevens uit 30 onderzoeken die werden uitgevoerd tussen 2000 en 2023. Daarvan meldden zestien onderzoeken een langer pollenseizoen en hogere pollenconcentraties in verband met klimaatverandering. Twee studies voorspelden een 19 dagen langer pollenseizoen in Noord-Amerika en een toename van de totale pollenuitstoot met tot wel 40% tegen het einde van deze eeuw.

De relatie tussen klimaatverandering en allergische rhinitis (hooikoorts). Klimaatverandering beïnvloedt omgevingsallergenen en de luchtkwaliteit via meerdere mechanismen. Bron: Pershad et al. (2025)
Meteorologische factoren
Zes studies benoemen de rol van meteorologische veranderingen, zoals hogere temperaturen en luchtvochtigheid, op specifieke pollenconcentraties. Hogere relatieve luchtvochtigheid en CO2 blijken de concentratie van allergene pollen te verhogen, terwijl de concentratie verlaagt bij een toename van de neerslag. Sommige allergenen vertonen een hogere allergeniciteit – wat in feite bepaalt of mensen er allergisch voor kunnen zijn of kunnen worden – onder de huidige concentratie CO2 in vergelijking met het pre-industriële niveau. Trends in de gevoeligheid voor bepaalde allergenen namen toe in meerdere onderzoeken.
Eén van de onderzoeken concludeert dat ambrosiapollen de neiging hebben om sneller te groeien, eerder te bloeien en meer stuifmeel te produceren in stedelijke gebieden dan op het platteland. Dit onderscheid kan worden verklaard doordat in stedelijk gebied de temperatuur en CO2-concentraties relatief hoger zijn dan op het platteland. Een Nederlands onderzoek heeft veranderende kenmerken van het pollenseizoen met allergiesymptomen in verband gebracht en toonde een correlatie aan tussen een stijging van de jaarlijkse luchttemperatuur en een verlengde duur van pieksymptomen.
Migratie van plantensoorten
Enkele studies wijzen erop dat klimaatomstandigheden de verspreiding van nieuwe soorten pollen kunnen beïnvloeden naar gebieden waar ze normaal niet voorkomen. Door de opwarming van de aarde migreren invasieve plantensoorten naar nieuwe gebieden. Bijvoorbeeld in Europa kwam de plant ambrosia enkele decennia geleden mee met zaden uit Noord-Amerika, maar de ambrosia is zeer allergeen en geeft laat in het jaar stuifmeel af. Zo wordt het allergieseizoen verlengd.