Start hooikoortsseizoen door warm februari weekend
Na een koudere periode stijgt de temperatuur komend weekend flink. Terwijl we afgelopen weekend nog te maken hadden met temperaturen rond het vriespunt, kunnen we nu waarden tot 15 graden Celsius bereiken. Door deze warmte beginnen sommige bomen en planten uit te lopen, wat zorgt voor een toename van pollen in de lucht. Mensen met hooikoorts zullen dit direct merken.Grote temperatuurverschillen
Terwijl het donderdagnacht nog kan vriezen, slaat het weer dit weekend om. Vanaf vrijdag stroomt warme lucht vanuit het zuiden Nederland binnen, waardoor de temperatuur oploopt naar gemiddeld 15 graden Celsius. Plaatselijk kan het zelfs 17 graden worden! Dit is meer dan het dubbele van de gemiddelde temperatuur voor deze tijd van het jaar. De kans is groot dat we dit weekend de eerste lentedag van 2025 beleven.
Zaterdag en zondag blijft het relatief warm, met temperaturen rond de 10 graden. De zon zal zich af en toe tussen de wolken door laten zien, waardoor het voor het eerst echt lenteachtig aanvoelt.
Welke bomen en planten bloeien nu?
Wanneer de temperaturen langere tijd hoog genoeg zijn en de dagen langer worden, beginnen sommige bomen en planten al vroeg in het jaar te bloeien. Dit gebeurt meestal eind februari of begin maart.
De hazelaar en de els behoren tot de eerste bomen die hun pollen verspreiden. Later in het voorjaar volgen grassen en kruiden, die tot ver in oktober nog pollen kunnen afgeven. Hierdoor duurt het hooikoortsseizoen maar liefst acht maanden. Gelukkig reageert niet iedereen op alle soorten pollen. Wanneer je last krijgt van hooikoorts hangt af van de specifieke planten waarvoor je allergisch bent.
Bij welk weer is de kans op klachten het grootst?
Naast de bloei van bomen en grassen spelen ook weersomstandigheden een rol in de hoeveelheid pollen in de lucht. Droog en zonnig weer zorgt ervoor dat pollen langer in de lucht blijven zweven, omdat er geen regen is om ze uit de lucht te spoelen. Zo kunnen ze tot ver getransporteerd worden. Bij een lichte oostenwind kunnen pollen uit Duitsland naar Nederland waaien, wat voor hogere pollenconcentraties in Nederland zorgt. Hogere windsnelheden kunnen er ook juist voor zorgen dat pollen over een groter oppervlak worden verspreid.
Langer hooikoortsseizoen door klimaatverandering
Door de opwarming van het klimaat begint het hooikoortsseizoen steeds eerder. Door minder strenge winters kunnen planten al eerder in bloei komen in het begin van het voorjaar. Hierdoor treden eerder hooikoortsklachten op. De grassen die in het najaar als een van de laatste bronnen van pollen zijn bloeien ook langer door de langere en warmere zomers. Ook verhoogt de stijgende CO2 concentraties in de lucht de pollenproductie per plant, waardoor er meer pollen in de lucht komen. Ten slotte kunnen nieuwe plantensoorten zich in Nederland vestigen die normaal alleen in warmere gebieden voorkomen, wat extra allergieën kan veroorzaken.