Van een tweedeling in de zonneschijn naar een somber weekend
Het kost de zon deze dagen moeite om er landelijk doorheen te komen. Maandag was het nog onverwacht zonnig en zacht, maar dinsdag nam bewolking op de meeste plaatsen de overhand. Gisteren ontstond een duidelijke grens tussen wolken en zon. In het (noord)westen scheen de zon vrijwel meteen vanaf zonsopkomst en werd het zelfs bijna 10 graden. Verder landinwaarts bleef het de hele dag grijs en was het daardoor ook nog eens een paar graden kouder.Stilaan komt de zon
Vanochtend leek meer op dinsdag. Vroeg in de ochtend begon het regionaal mistig en dichtbewolkt. Naarmate de ochtend vorderde loste de ergste mist op, maar de bewolking bleef. Opnieuw maken het westen en noorden van het land later op de dag de meeste kans op wat zonneschijn. Het wolkendek schuift steeds verder zuidwaarts en aan de rand daarvan zijn er opklaringen. In combinatie met een zwakke tot matige noordoostenwind die ’s middags in kracht toeneemt, voelt het buiten weinig aangenaam; maximaal zo’n 6 graden in de zon. We kunnen het geen winter noemen en ook geen lente.
Weekendweer staat niet vast
Er heerst een sterk hogedrukregime in Noord-Europa. Dat is vaak een voorbode voor stabiel winters weer in Nederland. Toch ligt er nu een addertje onder het gras, waardoor de situatie anders zou kunnen gaan verlopen. Vrijdag beweegt een lagedrukgebied over Frankrijk naar het noorden en daardoor draait de wind naar een warmere richting.
Morgen is het grotendeels bewolkt. Omdat het in de nacht lokaal nog opklaart, begint de dag koud. De temperatuur stijgt maximaal tot 4 graden boven het vriespunt, maar het voelt kouder aan. Donderdagnacht kan in Zeeland een spatje regen vallen. De rest van de dag is het droog, maar grauw.
Vanaf zaterdag is het onzekerder. Dat het bewolkt is, staat wel vast. Maar niet alle weermodellen zijn het eens over of, wanneer en waar zich kleine neerslaggebieden ontwikkelen. In het geval dat er in de wolken genoeg zware druppels vormen die uitregenen, komt er geen grote hoeveelheid naar beneden. Het zal zacht regenen of motregenen met mogelijk een spetter natte sneeuw. Zaterdag wordt zachtere lucht aangevoerd door een zwakke zuidoostenwind. Het is daarom ook wat warmer en het kwik kruipt op richting de 8 graden.
Sneeuw?!
De nacht naar zondag verloopt zonder nachtvorst. Ook zondag is de zachtere luchtsoort nog aanwezig, hoewel deze geleidelijk plaatsmaakt voor koudere lucht uit het noorden. Veel modellen komen met een milde temperatuur, maar er zijn ook berekeningen die kouder uit de hoek komen met maxima van slechts een paar graden boven het vriespunt. De matige tot vrij krachtige noordoostenwind is zondag vrij aanwezig en neemt toe richting de avond. Ook zondag is er kans op lichte neerslag met daarbij wat sneeuw. De meeste neerslag valt in de avond en gedurende de nacht naar maandag.
Vanaf maandag oostenwind
Maandag trekt het neerslaggebied richting het westen het land uit en wordt de invloed van hogedruk beduidend sterker. Er staat een blijvende oostenwind en de dagtemperaturen dalen weer. De luchtsoort is droger en dat is gunstig voor de hoeveelheid zonneschijn. Toch leidt het ook nu niet tot die strenge winter waar die weerkaarten keer op keer naar hintten. De drukverdeling klopt, alleen gooit de opwarming van de aarde roet in ons winterweer. Maar die uitleg bewaren we voor een aanstaand artikel.