Van strenge vorst richting eerste vleug lente! Temperatuur kan een slordige 30 graden omhoog straks..
We staan aan de vooravond van de koudste fase van deze winter tot nu toe. Een wintertje dat al tal van leuke verrassingen kende vanaf november.Neem nu het door nagenoeg geen hond geannonceerde sneeuwbacchanaal in Noord-Nederland de twaalfde februari, met in korte tijd 20-25 centimeter sneeuwdump in delen van Groningen, Friesland en Drenthe en enorme verkeersoverlast tot gevolg.
Bakken met sneeuw, soms een kwart meter
Op Ameland kon de arrenslede traditioneel van stal gehaald worden vanochtend en het robuuste trekpaard dat er kennelijk veel zin in had, figureerde fier voor de camera, terwijl de combinatie doorheen het dik besneeuwde winterlandschap gleed.
Aloude wintersferen uit een ver verleden herleefden. Ameland had dan ook een deftige 17 centimeter poeder te pakken. Het klapstuk van het witte goud evenwel lag in de omgeving Buitenpost en Grootegast. Daar viel warempel een kwart meter witgoed! Zonder pardon maar even 25 centimeter, terwijl het veelal conservatieve de Bilt rekening hield met slechts 1-3 centimeter. Het kan verkeren.
Onverwachte koudegolf 13 februari
Totaal onverwacht was ook de mini koudegolf die zich hedenochtend openbaarde. In alle vroegte trok een gebied met extra koude continentaal polaire lucht van noordoost naar zuidwest over Nederland en deed de temperaturen een paar graden dalen. Normaliter stijgt de temperatuur overdag weten we. Vanmiddag rond de klok van 13 uur, vroor het in de regio Twente nog 3 graden. Dus zowaar wordt er ook nog een ijsdag gerapporteerd op een aantal stekken. Het hele etmaal rond een temperatuur die niet boven nul komt.
Massieve exodus kou net aan ons voorbij
Nederland ontsnapt helaas aan een massieve koudegolf de komende dagen met de laagste temperaturen gereserveerd voor de gebieden beoosten de Benelux (zie de afbeelding hieronder).
![Foto gemaakt door Wetterzentrale.de - Massieve koudegolf gaat nipt aan onze neus voorbij Foto gemaakt door Wetterzentrale.de - Massieve koudegolf gaat nipt aan onze neus voorbij](https://img.weer.nl/w414/h324/d324/scalefit/weer//jOspkOqkGbXBKPh8n8wS3/27a3ed6360495881a6c928942e604d34/17e_echte_kou_rechts.png)
Toch 'kust' een klein gedeelte van de ‘verboden’ continentaal arctische lucht de Groningse - en Drentse grens in de loop van het weekend en begin nieuwe week. Daardoor geraken we ook in onze contreien in een steeds wat drogere en koudere luchtsoort.
Vooral de nachten zouden flink koud moeten kunnen uitpakken, zeker vanaf het weekend. Van belang daarbij is wel of het voldoende uitklaart gedurende de kleine uurtjes. Heldere en stille nachten met van origine zeer koude lucht aanwezig, moeten we in huis hebben voor eventueel strenge vorst in het open veld.
Zijn die belangrijke voorwaarden er en ik verwacht dat deze er inderdaad zullen zijn gedurende tenminste twee nachten, kan het regionaal afkoelen richting -10 graden en vriest het vlak boven de grond uitgebreid streng! Een mooie ijsvloer wordt dan snel gevormd.
Richting zeer strenge vorst begin komende week lokaal
Op bijzonder vorstgevoelige stekken zoals in de duinvalleien tussen Wassenaar en Bergen, verwacht ik dan minima richting minus 15 graden (zeer strenge vorst noemen we het). Dat is op ooghoogte!
We gaan het vast wel vernemen rond medio volgende week. Er wordt namelijk secuur gemeten op dit soort desolate 'cold spots' de afgelopen jaren. Ondergetekende deed dit trouwens al tijdens de strenge winters anno 1985 en 1986.
Amerikaanse temperatuurovergang medio komende week
Maar na dat eventueel zeer koude begin van de nieuwe week, kan het binnen opvallend korte tijd ook wel eens zeer zacht worden. Binnen de tijdspanne van slechts 72 uur kan de temperatuur 25 tot 30 graden hoger gaan worden. Dat is een nagenoeg Amerikaans temperatuurcontrast. Dus van de winter naar de lente in luttele dagen tijd. We zagen zulks ook in maart 2018.
Een zeer diepe oceaandepressie ontwikkelt zich binnenkort en voert in het voorportaal bijzonder zachte maritiem subtropische lucht richting West-Europa. Deze van de Azoren afkomstige lucht is tevens bezwangerd van het oceanische vocht en dat is formidabel te zien aan de ontwikkeling van de dauwpunttemperatuur. Zie de opvallende grafiek hieronder. Daaronder ook de reguliere temperatuurschets met een enorm oplopend temperatuurprofiel.
![Foto gemaakt door Weerplaza.nl - Dauwpunt gaat 30 graden omhoog in loop volgende week Foto gemaakt door Weerplaza.nl - Dauwpunt gaat 30 graden omhoog in loop volgende week](https://img.weer.nl/w582/h274/d274/scalefit/weer//4XmJgRSwrD6xj4TRIps9rn/00a27074fc6450feb56eaf3657868649/dauwpunt_30_omhoog.png)
![Intens sterke thermische oprisping medio komende week Intens sterke thermische oprisping medio komende week](https://img.weer.nl/w582/h267/d267/scalefit/weer//5XA0Dhjc7a06eFaDrO6YRZ/e5cfa637c5f79d4b38e7564a7165ffbf/zo._pluim_20_omhoog.png)
Mogelijk opnieuw golf continentaal arctische koude
Tenslotte zou er na dat zeer zachte intermezzo opnieuw een golf met Russische kou kunnen aankomen. Het Amerikaanse weermodel met name zinspeelt op een forse kou-uitval vanuit Noordwest-Rusland die wederom gericht zal zijn op het oosten - en midden van Europa met Nederland uiteraard in de afwachtende periferie.
Mocht het (nieuwe) Scandinavische hogedrukgebied dat berekend wordt voor 20-21 februari, zich gunstig positioneren, kan een deel van de ijskoude lucht wederom uit gaan stromen tot nabij, of boven de Benelux.
Om op dit moment dus al te gaan zeggen dat de winter voorbij lijkt vanaf komende dinsdag, is dus nogal prematuur. Wellicht komt het ‘ergste’ nog…
Op naar de eventuele strenge vorst eerst maar eens..