30-Daagse: weerpatroon op slag van winter wel duidelijk
Lees ook onze definitieve winterverwachting.Nu de novembermaand op zijn einde loopt, hebben we een aardig idee van hoe de drukverdeling in ons deel van de wereld in elkaar zit, met de winter op komst.
Op grote hoogte in de stratosfeer waait rond het poolgebied een sterke straalstroom, die de komende weken mogelijk zelfs recordsterkte gaat bereiken. De straalstroom eronder, die het weer bij ons bepaalt, spint daar garen bij en is zo sterk dat de hogedrukgebieden in het hoge noorden op dit moment geen kans maken, ook al sturen de weermodellen daar in hun verwachtingen voor de lange termijn wel af en toe op aan.
Behulpzaam voor de straalstroom zijn verder het warme water op de Grote Oceaan, ten westen van Canada en de Verenigde Staten, en het warme water van de Indische Oceaan. Het weerpatroon tot nu toe in aanloop naar de winter lijkt dan ook erg op dat van de twee voorgaande winters. Dat is een verrassing omdat verwacht werd dat de drukverdeling zich zou zetten naar het beeld dat hoort bij een La Niña, de koude zeestroom zoals we die nu langs de evenaar in het zeegebied tussen Peru en Indonesië aantreffen.
Bij een La Niña, dat net als zijn broertje El Niño een grote invloed op het drukpatroon op aarde zou moeten hebben, hoort dat zich in de loop van de november- en decembermaand hogedrukgebieden vestigen boven het noorden van de Atlantische Oceaan, in de buurt van Groenland en IJsland, met kou-uitbraken boven Europa als gevolg. Dit is echter niet gebeurd, ook al hebben de verschillende modelberekeningen er wel meerdere keren op aangestuurd.
De invloed van La Niña blijkt volledig overvleugeld te worden door die van de sterke poolwervel, het warme water op het noordoosten van de Grote Oceaan en het warme water in het gebied van Indische Oceaan. Wellicht met de theorie herzien worden.
Week 1: van maandag 23 tot en met zondag 29 november
Vroeg winterweer wordt de komende week dan ook niet verwacht. Er was in de modelberekeningen voor de tweede helft van volgende week korte tijd sprake van de vorming van een hogedrukgebied boven Scandinavië met bij ons het invallen van een koude oostenwind. In de pluimen werd deze optie echter nauwelijks ondersteund en in de nieuwe berekeningen is er ook al geen sprake meer van.
We krijgen meer van hetzelfde. Ten zuiden en ten oosten van Nederland is de luchtdruk in het algemeen hoog, bij ons waait de wind uit zuidwest of zuid. Het blijft zacht met temperaturen tussen 10 en 12 graden. Vaak is het droog met een afwisseling van wolken en zon, maar op donderdag en vrijdag ligt ook even een storing in de buurt en zou het plaatselijk tot een beetje regen en ook tot een sterkere wind kunnen komen.
Week 2: van 30 november tot en met zondag 6 december
Omdat in de basisinvloeden achter de luchtdrukverdeling van dit moment maar weinig veranderen, zijn ook de veranderingen op de weerkaarten klein. Nog steeds blijft de luchtdruk hoog, nu vooral boven het oosten en noordoosten van Europa. Storingen vanaf de Oceaan krijgen bij ons in de loop van deze week vrij spel en kunnen ook verder zuidelijk, tot in Frankrijk en het noorden van Spanje doordringen. De neerslagkansen nemen dan ook toe en bij een stevige zuidwestelijke wind komt het kwik zowel overdag als in de nachten duidelijk boven normaal uit. Van kansen op winterweer is geen sprake.
Week 3: van maandag 7 tot en met zondag 13 december
Ook hier zien we een patroon dat bij een westcirculatie hoort. Lagedrukgebieden zijn in de buurt van IJsland actief, hogedruk zien we bij de Azoren en boven het oosten van Europa. Bij ons houdt het wisselvallige weer aan en is het onverminderd zacht voor de tijd van het jaar, met zowel overdag als in de nachten duidelijk boven normale temperaturen. Alleen als het in de nachten tijdens de passage van een rug van hogedruk eens wat langer opklaart, kan de temperatuur korte tijd in de buurt van het vriespunt komen.
Week 4: van maandag 14 tot en met zondag 20 december
Het hogedrukgebied bij de Azoren breidt zijn invloed tot over de Golf van Biskaje, Frankrijk en het Alpengebied uit, boven het noorden van Europa blijft en actieve depressiebaan bestaan. Anti-winterser kan de drukverdeling bijna niet zijn.
Bij ons staat nog steeds een strakke zuidwestelijke stroming, maar is het wel iets minder wisselvallig omdat het hogedrukgebied ten zuiden van ons meer invloed krijgt. Storingen, horend bij de lagedrukgebieden in het noorden, kunnen ons alleen in verzwakte vorm bereiken. Het blijft zacht met zowel in de nachten als overdag duidelijk bovennormale temperaturen. Ook december wordt zo een zachte maand.
En hoe gaat het verder?
Ook de laatste twee weken van het jaar en de eerste dagen van het nieuwe jaar lijkt vooralsnog niet veel in de luchtrukverdeling te veranderen. De week van de kerst laat een sterke westelijke tot zuidwestelijke wind zien, met hogedrukgebieden in het zuiden wel relatief dichtbij. Het zou een licht wisselvallig weerbeeld opleveren met af en toe ruimte voor de zon en temperaturen dichtbij of zelfs iets boven 10 graden.
Tijdens de jaarwisseling lijkt het zwaartepunt van de hogedruk zich maar het zeegebied ten westen van Spanje en Portugal terug te trekken. De IJslandse lagedruk schuift naar het noorden van Scandinavië op. Koudere noordwestelijke winden maken bij ons zo wat meer kans, maar verder verandert weinig. Het blijft wisselvallig en het is vrij zacht.