Een nieuwe droogte staat alweer in de steigers
Ook al zal het hoofd van de meeste mensen er nu niet naar staan, een nieuwe droogte voor volgend jaar wordt nu al in de steigers gezet; vooral in het zuidoosten en oosten van het land waar de watertekorten de afgelopen drie jaar grote vormen hebben aangenomen.Natuurlijk heeft het de afgelopen maanden regelmatig geregend, maar in november gebeurde dat tot nu toe minder dan normaal en was de regen alleen goed om het water dat door verdamping uit de grond verdween weer aan te vullen. Het verder afbouwen van de tekorten of zelfs het opbouwen van buffers is dan ook niet aan de orde.
Wie in Brabant, Limburg of Gelderland de natuur in gaat en plaatselijk bekend is, heeft er nauwelijks tijd voor nodig om de sporen van de droogte terug te vinden. Veel vennen en sloten staan nog droog, veel bomen in het bos hebben het óf moeilijk door het weerbarstige weer van de laatste jaren of hebben het al niet meer overleefd.
Natuur heeft zich niet kunnen herstellen
Ook al gebruikt de natuur, die min of meer in winterrust is, nu niet al teveel water, het grondwater in het zuidoosten en oosten staat op veel plaatsen nog duidelijk lager dan normaal. Dit zijn dan ook de gebieden die al drie jaar lang eigenlijk niet meer van de droogte in het voorgaande groeiseizoen hebben kunnen herstellen. Zou je de daar opgebouwde watertekorten nog via regen ongedaan willen maken, dan moet er zo astronomisch veel vallen dat iedereen wel weet dat dit niet realistisch meer is. Het probleem van de droogte moet dan ook op andere manieren te lijf worden gegaan.
Nu is Nederland een land waar het water zo naar binnen stroomt, via de grote en ook kleinere rivieren. Verder zijn de hoogteverschillen in het algemeen niet heel groot, dus kunnen we op veel plaatsen met watermanagement het geheel een zet in de goede richting geven. Waterschappen, natuurbeheerders en boeren in de getroffen gebieden slaan de handen dan ook meer en meer ineen om het water terug te laten komen.
Dansen op dun ijs
Het is wel vaak dansen op dun ijs omdat alles rond het water nu eenmaal heel precies komt, maar waar mogelijk wordt nu meer vastgehouden dan voorheen, in een poging om zo ook de grondwaterstanden weer wat op te krikken. Tenminste, op de plekken waar dat echt nodig is. Want zitten het zuidoosten en oosten nog volop in de zorgen door de droogte, in het westen en noorden is er niets aan de hand is er zelfs water te over.
Voor de hogere delen van Nederland, zoals de Veluwe en in mindere mate ook de Achterhoek, liggen de oplossingen niet meteen voor het grijpen. Wil je daar water naartoe brengen, dan zijn veel drastischere en kostbaardere maatregelen nodig. Hier moet de natuur het toch zelf doen en is het te hopen dat de komende winter een natte wordt. Onze winterverwachting is wat dat betreft positief, maar op de korte termijn is er nog geen verlichting in zicht. De komende tijd lijkt het weer in Nederland juist onder invloed van hogedrukgebieden te blijven en blijven storingen meest uit onze buurt.