Na Eta en Theta, nu mogelijk ook Iota
Het lijkt maar niet op te houden voor wat betreft genaamde stormen; zowel op de westelijke Stille Oceaan volgen de tyfoons elkaar in rap tempo op, maar ook in het Atlantische bassin, waaronder ook de Caribische Zee, blijft het een komen en gaan van tropische stormen en orkanen. Momenteel zijn alle ogen gericht op Eta, want deze oud-orkaan bereikt vandaag, na een inmiddels indrukwekkend en verwoestend pad, de noordwestkust van Florida, maar een volgende mogelijke orkaan is ook alweer in de maak. De nummer 30 van dit seizoen; Iota.Nooit eerder kwam het tot zoveel genaamde stormen in een Atlantisch orkaanseizoen. Als de storm in het Caribische gebied verder uitgroeit, en die kans is groot, zo’n 70%, zou dit al de dertigste genaamde storm zijn. Een recordhoeveelheid, waarbij er na de ‘standaard’ lijst met namen ook al een groot deel van het Griekse alfabet is gebruikt. Deze 30e zou dan Iota heten.
2020 vs. 2005
Het orkaanseizoen van 2005 was ook een zeer actieve, met toen ook de zware en beruchte categorie 5 orkaan Katrina, welke een groot deel van New Orleans onder water zette. Net als dit jaar werd ook toen de hele vooropgestelde namenlijst gebruikt en moest het Griekse alfabet er net als nu bij gehaald worden. Op de een na laatste dag van het jaar 2005, op 30 december, kwam het toen op de valreep nog tot de 28e genaamde tropische storm; Zeta.
In 2005 meer orkanen
Dit jaar zitten we ook daar dus al overheen. Een record dus, maar dat is afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. De teller staat dit jaar dan wel bijna op 30, maar ten opzichte van het jaar 2005 kwam het wel tot iets minder orkanen. In het orkaanseizoen van 2005 kwam het namelijk tot maar liefst 15 orkanen, waarvan 7 zogeheten Major Hurricanes, ofwel categorie 3 of hoger. Dit tegenover 12 orkanen dit jaar, waarvan 5 Major Hurricanes.
Eta
De laatst ontstane orkaan van dit seizoen is Eta en deze storm is een bijzondere. Eind oktober vormde zich iets ten oosten van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen een systeem dat zich vervolgens op zijn westwaartse koers snel verder ontwikkelde. Boven de Caribische Zee groeide Eta op 1 november uit tot tropische storm en niet veel later was het een orkaan in de vierde categorie, met op zijn hoogtepunt gemiddelde windsnelheden van 240 km/uur. Op 3 november trok Eta Nicaragua in, met alle gevolgen van dien. Eenmaal boven land nam de orkaan snel af in kracht tot nog slechts een tropische depressie, maar de restanten werden opgepikt door een passerende trog, waardoor het geheel boven de Caribische Zee weer aansterkte en opnieuw uitgroeide tot een tropische storm. Niet lang daarna trok Eta over Cuba en vervolgde zijn pad richting de Golf van Mexico en zo leek het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Deze laatste bestemming werd niet bereikt, want waar Eta eerst een zuidwestwaartse beweging had, draaide het geheel net voor de Mexicaanse kust ineens 190 graden en trok vervolgens met een noordoostelijke koers richting Florida. Tropische storm Eta trok vanochtend met nog een gemiddelde windsnelheden rond 85 kilometer per uur en een flinke plens regen over de Amerikaanse staat Florida. Op meerdere plekken kwam het tot overstromingen. Later deze week trekken de restanten de Atlantische Oceaan weer op en dooft vervolgens helemaal uit.
Tropische storm Theta
De voorganger van Eta, Theta, ligt ook nog op de Atlantische Oceaan en trekt richting Spanje, maar verliest onderweg steeds meer van zijn kracht. Wij zullen daar in Europa dan ook nog weinig last van ondervinden.
En nu Iota?
Maar dat het orkaanseizoen van 2020 nog niet op zijn einde is, bewijst de ontwikkeling van een volgende mogelijke storm boven het nog erg warme water van de Caribische Zee. Het oppervlaktewater is daar nog zo’n 30 graden, dus een uitstekende voedingsbron voor de storm. De kans is dan ook groot dat het geheel in de komende 48 uur snel verder in kracht toeneemt en uiteindelijk uitgroeit tot de dertigste genaamde storm van het seizoen. Of we uiteindelijk ook nog over de 30 zullen heen gaan? Wie weet…