Foto gemaakt door Erica van Leeuwen - Onstuimig en guur weer in het vooruitzicht...
Foto gemaakt door Erica van LeeuwenOnstuimig en guur weer in het vooruitzicht...
Nu

Stuk kouder en onstuimiger loop volgende week

Al vrijwel de gehele novembermaand hebben we te maken met zeer zacht weer. Voortdurend zaten we tegen recordwaarden aan en op 2, 9 en 14 november kwam het ook daadwerkelijk tot records. De voortdurende zuidwestelijke stroming is de oorzaak van de aanhoudende warmte, maar er komt de komende week duidelijk verandering in het stromingspatroon. Tegen het eind van de week lijken we de dubbele cijfers niet meer te gaan halen.

Ook vandaag was het weer een zeer zachte dag. Voordat vanuit het westen een regengebied over het land trok, werd het in De Bilt 15,6 graden: 0,1 graad onder het officiële warmterecord van 2006. Ook het landelijke record (17,3 graden in Maastricht, 1948) werd nét niet verbroken: de maximumtemperatuur lag op 17,2 graden. Met het overtrekken van een koufront wordt er momenteel eindelijk een einde gemaakt aan de lauwe zuidweststroming en werden de records dus net niet verbroken.

Vandaag zaten we aan de voorzijde van het koufront nog in de zeer zachte lucht, maar met het overtrekken van het koufront wordt het een stuk koeler.
Vandaag zaten we aan de voorzijde van het koufront nog in de zeer zachte lucht, maar met het overtrekken van het koufront wordt het een stuk koeler.

De komende dagen bouwt zich echter weer een hogedrukgebied op boven Centraal-Europa. Tussen dat hogedrukgebied en lagedrukgebieden ten noordwesten van ons, komt opnieuw weer een diepe zuidwestelijke stroming tot stand. Hoewel het morgen en maandag met 11-14 graden een stuk minder zacht is dan de afgelopen dagen, piekt de temperatuur woensdag nog één keer, tot lokaal 16 graden in het zuiden van het land. Ook dan zitten we alweer tegen warmterecords aan te hikken.

'Definitieve' omslag

Donderdag volgt dan de definitieve omslag naar koeler weer. Zoals op de afbeelding hieronder te zien is, zorgen lagedrukgebieden ten noorden van ons ervoor dat er een diepe noord tot noordwestelijke stroming op gang komt. Daarmee zakt koudere lucht naar het zuiden af.

Vanaf donderdag voert een diepe noordelijke stroming arctische lucht naar onze contreien.
Vanaf donderdag voert een diepe noordelijke stroming arctische lucht naar onze contreien.

Omdat de koude luchtmassa over relatief warm zeewater trekt, warmt de lucht in de onderste lagen wat op en wordt het niet direct zeer koud. Desalniettemin gaat de temperatuur duidelijk naar beneden en zal deze op veel plekken niet meer boven de 10 graden uit gaan komen aan het einde van de week.

(winterse?) buien

Door de koude bovenlucht wordt de atmosfeer instabieler en ontstaan er gemakkelijk buien. Stevige buien met hagel, onweer en in de Limburgse heuvels of de Ardennen mogelijk de eerste vlokken natte sneeuw, behoren dan ook tot de mogelijkheden. Dat is overigens heel normaal, november telt klimatologisch gezien 3 dagen waarbij iets van sneeuw uit de lucht valt. Daarnaast wordt er voor het einde van de week redelijk wat wind verwacht. Met de lagere temperaturen staat ons dus onstuimig of zelfs guur herfstweer te wachten. Dat werd tijd, niet?!

Daan van den BroekMeteoroloog