Winterbanden, wel of niet?
Lees ook onze definitieve winterverwachting.In onze steeds zachter wordende Nederlandse winters kun je je steeds meer afvragen of winterbanden nog wel nodig zijn. Het is ieder jaar rond deze tijd weer een dilemma; is het de investering wel waard? Of ga je voor de tussenweg en kies je voor een versie voor alle seizoenen?
Banden moeten, voor een optimale veiligheid, bij alle weersomstandigheden een goede grip bieden op het wegdek en water afvoeren. Een autoband is daarom ook een belangrijk onderdeel van de auto en het enige waarmee je contact houdt met de weg. In het najaar wordt het natter en kouder. Uit onderzoek blijkt dat je met winterbanden vanaf een graad of 7 en daaronder meer grip hebt op de weg dan met zomerbanden. Vooral als er neerslag valt, bewijst de winterband zijn nut. Uiteraard bij sneeuw, maar ook op een nat wegdek heb je een betere grip op de weg. En in Nederland regent het natuurlijk regelmatig.
Rubber
Het verschil tussen zomer- en winterbanden zit in het soort rubber waarvan ze zijn gemaakt. Rubber wordt bij lagere temperaturen harder. Daardoor verliezen zomerbanden bij kou de optimale grip op het wegdek. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling waardoor ze ook bij hele lage temperaturen een goede grip op de weg houden. Maar er is nog een verschil tussen zomer- en winterbanden. Het profiel van een winterband ziet er namelijk anders uit met speciale inkepingen waardoor water en sneeuwresten beter worden afgevoerd.
Afgelopen zomer bleek uit een onderzoek dat nog een half miljoen auto’s rondreden op winterbanden. Blijkbaar stelden veel mensen de wissel van banden uit tijdens de coronacrisis. Op winterbanden rijden in de zomer, wordt afgeraden. Ze slijten dan niet alleen sneller, maar de remweg is bij hoge temperaturen juist langer en de optimale wegligging en het rijcomfort nemen ook sterk af. Dus op tijd wisselen in het voorjaar.
Alle seizoenen
Naast zomer- en winterbanden bestaan er ook nog de all-season banden die je het hele jaar, dus alle seizoenen, door onder de auto kunt laten. Dit soort banden wint in Nederland al jaren terrein. Verreweg het grootste deel van de automobilisten in Nederland, bijna 60 %, blijft ook tijdens de wintermaanden doorrijden op zomerbanden. Zo’n 25 % van de auto’s rijd ’s winters op winterbanden en een kleine, maar groeiende, 15 % rijdt op all-season banden.
De prestaties van all-season banden blijken uit testen bij regen vergelijkbaar en liggen bij sneeuw dicht in de buurt van winterbanden. Let wel op met de wintersport, want daar is een winterband veelal verplicht en zijn all-season banden niet overal toegestaan. De zomerband is als het sneeuwt overduidelijk levensgevaarlijk! Let op, ook de remweg van een winterband is bij een snelheid van 50 km/u nog 25 meter bij sneeuw op de weg, dus je zult je rijstijl bij winterse omstandigheden ook met winterbanden altijd moeten aanpassen.